maja 14, 2019

Schab w sosie po węgiersku

By schab wyszedł nam miękki i kruchy najlepiej przygotować go w sosie. Moja propozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką. 


600g schabu 
3 papryki
1 marchewka
2 cebule 
500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) 
5 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
2 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz 
olej

1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster przekrawamy na pół i rozbijamy dość cienko. Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 
2. W garnku z grubym dnem podsmażamy schab do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy przez około 5-10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. 
3. Danie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do momentu aż sos się zagęści a schab będzie miękki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP