Babeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Wilgotne i puszyste muffinki ze wspaniałą nutką słodkiej białej czekolady i lekko kwaskowatego rabarbaru. Idealne połączenie smakowe. Polecam Spróbować.
Uwaga! wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g białej czekolady
2 jajka
300ml kwaśnej śmietany 18%
150g cukru
85g roztopionego masła
ok 150g rabarbaru
*** W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier ***
*** W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i masło ***
*** Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników ***
*** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę ***
*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki, które następnie układamy na wierzchu babeczek ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 20-25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy ***
*** Z podanych składników wyszło mi 12 babeczek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Zrobiłam z malinami , palce lizać 🙂
Czy zamiast białej czekolady mogę użyć mlecznej? Czy niekoniecznie będzie pasowała?
Wypróbowane, bardzo dobre! Dodałabym zdjęcie ale brak możliwości