Roladki z kurczaka ze szparagami – to pomysł na obiad, idealny w sezonie szparagowym, który mamy właśnie w pełni :) Jeśli lubicie szparagi tak samo jak my, to koniecznie wypróbujcie te drobiowe roladki ze szparagami pieczone w piekarniku.
Szparagi z tego przepisu wychodzą pysznie chrupiące, a mięso z kurczaka idealnie soczyste. Dodatkowo mięso nabiera przyjemnego aromatu boczku lub szynki długo dojrzewającej.
Roladki z kurczaka ze szparagami to danie, które pięknie się prezentuje i smakuje bardzo wykwintnie, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Roladki z kurczaka ze szparagami – Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 400 g
- 8 cienkich plastrów boczku wędzonego surowego lub szynki długo dojrzewającej
- 12 sztuk szparagów zielonych (najlepiej nie za grubych)
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 125 g mozzarelli (waga po odsączeniu z zalewy)
- sól, pieprz i papryka słodka do smaku
Przepis na roladki drobiowe ze szparagami:
- Zielone szparagi umyć, osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparagi w odległości ok. 2-3 cm od ich końca i same złamią się w odpowiednim, zdrewniałym miejscu).
- Filet z piersi kurczaka podzielić na 4 równe części (najpierw kroję filet w poprzek na 2 cienkie filety, a następnie każdy kroje na pół). Każdą część włożyć do foliowego woreczka i rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa, uważając jednak, by nie podziurawić mięsa. Przełożyć rozklepane kotlety z kurczaka na talerz i doprawić z obu stron solą, pieprz i papryką słodką do smaku.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na 8 plasterków. Na każdy kotlet z kurczaka położyć 2 plasterki mozzarelli, a na to po 3 sztuki szparagów. Zawinąć całość ściśle w rulon tworząc roladki. Następnie każdą roladę owinąć dwoma plasterkami boczku wędzonego lub szynką długo dojrzewającą.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy i podsmażyć roladki ze wszystkich stron na rumiano.
- Przełożyć roladki z kurczaka ze szparagami do naczynia żaroodpornego. Końcówki (same główki) szparagów owinąć folią aluminiową, by się nie spaliły podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec roladki drobiowe przez ok. 25 minut (jeśli użyjecie nieco grubszych filetów z kurczaka, to czas pieczenia należy wydłużyć o parę minut, by mięso nie pozostało surowe w środku). Smacznego!