środa, 15 maja 2019

Pieczona karkówka marynowana w musztardzie




Składniki:

2 kg karkówki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
2 łyżki oleju



Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy i suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Mięso nacieramy musztardami oraz wszystkimi przyprawami. 
Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc)
Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy olejem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby wierzch mięsa się zarumienił.
Podajemy na ciepło jako danie główne z ziemniakami lub kaszą bądź na zimno jako dodatek do kanapek. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...