Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Kwaśny rabarbar i słodka beza,połączenie idealne.
Ciasto zagnieść, owinąć w folię i do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzonym ciastem wykleić spód tortownicy (24cm),ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar pokroić na drobne kawałki, ułożyć na podpieczonym wystudzonym spodzie,posypać 2 łyżkami mączki ziemniaczanej.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i na koniec mączkę.
Bezę położyć na rabarbar,posypać płatkami migdałowymi i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 150 i jeszcze trzymać 10-15 minut. Kroić po wystygnięciu.
Kruche ciasto:
240 g mąki tortowej
200 g masła
2 żółtka
100 g cukru (dałam mniej)
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
240 g mąki tortowej
200 g masła
2 żółtka
100 g cukru (dałam mniej)
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Beza:
5 białek
350 g cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
szczypta soli
50 g płatków migdałowych
5 białek
350 g cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
szczypta soli
50 g płatków migdałowych
ponadto:
500 g rabarbaru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Ciasto zagnieść, owinąć w folię i do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzonym ciastem wykleić spód tortownicy (24cm),ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar pokroić na drobne kawałki, ułożyć na podpieczonym wystudzonym spodzie,posypać 2 łyżkami mączki ziemniaczanej.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i na koniec mączkę.
Bezę położyć na rabarbar,posypać płatkami migdałowymi i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 150 i jeszcze trzymać 10-15 minut. Kroić po wystygnięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.