niedziela, 12 maja 2019

Szybkie ciasto z mrożonymi wiśniami i kruszonką

Ostatnie dni dały mi mocno popalić, więc dziś postanowiłam zrobić sobie przyjemność. W oczekiwaniu na naturalnie dojrzewające owoce sezonowe sięgnęłam po mrożone wiśnie, które dzięki swej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście.




Uwaga!
Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową, aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem.

Składniki (na blachę (20 x 32) cm):

Kruszonka
130 g mąki
100 g cukru
2 g cynamonu
100 g miękkiego masła

Ciasto
2 jajka
szczypta soli
12 g cukru z prawdziwą wanilią (może być cukier wanilinowy - wtedy ciasto będzie jaśniejsze)
140 g cukru
300 g mąki
10 g proszku do pieczenia
70 g jogurtu naturalnego
woda (razem z jogurtem w objętości 200 ml)
100 ml oleju
300 g rozmrożonych wiśni

  1. Wszystkie składniki kruszonki wyrobić, a potem kruszonkę wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. W dużym kubku umieścić jogurt i wodę (w sumie 200 ml) i dolać do nich olej. Nie mieszać.
  5. W misce odmierzyć mąkę i proszek do pieczenia.
  6. W innej misce zmiksować na puszystą masę jajka ze szczyptą soli, cukrem z wanilią i zwykłym cukrem.
  7. Do masy jajecznej dolać wodę z jogurtem i olejem. Zmiksować.
  8. Do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu.
  9. Masę przelać do formy.
  10. Na wierzchu rozrzucić rozmrożone owoce.
  11. Kruszonkę rozsypywać w małych kawałkach na wiśnie.
  12. Wstawić formę do piekarnika i piec ok. 50 minut.
  13. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić mu na ostygnięcie. Potem wyjąć z formy i pozbyć się papieru do pieczenia.



-----
Podobne:

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.