poniedziałek, 13 maja 2019

Terina szaparagowo łososiowa


Dzisiaj proponuję Wam danie przepełnione dobrem, i samo dobro. Jest aksamitne w smaku jak łosoś który znalazł się w terinie.  Wykorzystałam sezonowe szparagi i wyszło coś obłędnego w smaku. Kto się z Was skusi, zapewniam że warto i nie będziecie żałować.





















  1. #lososmowi



Obłożenie:

100 g łososia wędzonego

Warstwa szparagowa:

1/2 pęczka szparagów zielonych
2 łyżeczki żelatyny pełne
1 opakowanie mozzarelli kulki
sól, pieprz

Warstwa biała łososiowa:

2 plastry łososia wędzonego
125 g serka puszystego o smaku łososia
3 szparagi
220 g jogurtu greckiego
sól, pieprz czarny, czerwony
natka pietruszki do dekoracji
1 papryczka chili


Warstwa szparagowa:

Od 1/2 pęczka szparagów odcinam końcówki, kroję na kawałki 3 cm.  W garnku zagotowuje litr wody z solą i cukrem i wkładam szparagi bez główek. Gotuję pięć minut. Minutę przed końcem gotowania wkładam główki szparagów. Ugotowane przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Foremkę aluminiową o wymiarach 7x20 cm wykładam na dnie plastrami łososia cztery sztuki. Żelatynę dwie łyżeczki namaczam pięcioma łyżkami wody i rozpuszczam. Do gorącej żelatyny dodaję trzy łyżki musu szparagowego i mieszam. Wlewam potem do pozostałego musu. Foremkę układam po skosie w drugiej foremce i wstawiam do lodówki. Wylewam masę szparagową zieloną, zostawiam cztery łyżki musu. Wciskam kulki mozzarelli i zostawiam w lodówce do stężenia na godzinę.

Warstwa biała łososiowa:

Serek, jogurt przekładam do miski i mieszam blenderem. Uzyskamy gładki mus bez grudek. Ser już jest słony więc dodaję tylko pieprz i pokrojoną drobno papryczkę chili. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach musu serowego i rozpuszczam w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do żelatyny gorącej dodaję trzy łyżki musu i mieszam. Wlewam do pozostałego musu. 
Trzy szparagi docinam do długości foremki. Wkładam do gotującej wody w której wcześniej gotowałam szparagi i gotuję dwie minuty. Pozostawiam jeszcze w tej wodzie na kolejne dwie minuty. Po wyjęciu przelewam zimną wodą. Dwie sztuki owijam plastrem łososia. Foremkę wyjmuje z lodówki wylewam trochę musu serowego, układam szparaga owiniętego, wylewam znowu trochę musu, i kolejna szparaga owinięta, a obok trzeci szparag. Wylewam mus tak żeby przykrył szparagi. Cztery łyżki musu odkładam. Wstawiam foremkę do lodówki na 30 minut. Musy zielony szparagowy który zostawiłam i biały mieszam razem. Jak stężały to rozpuszczam je w kąpieli wodnej. Wylewam na wierzch teriny. Wstawiam znowu do lodówki na noc. Podaję z natką pietruszki i pieprzem czerwonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz