sernik kokosowy




Raz na jakiś czas uda mi się zrobić mistrzowski wypiek i to zawsze wtedy, kiedy się nie staram a robię byle jak. Właśnie tak było z tym sernikiem. Nie miałam kompletnie na niego pomysłu a chciałam wypróbować jak funkcja pary w nowym piekarniku sprawdzi się przy pieczeniu sernika. Dlatego namieszałam co tam akurat miałam pod ręką i nawet nie spodziewałam się, że tak pysznie to się skończy. 

A co do parowego Electroluxa to kolejny raz jestem zachwycona. Co prawda sernik piekł się dłużej niż normalnie ale ładnie wyrósł, w środku nie był zbity tylko lekki jak chmurka, kremowy a co najciekawsze prawie nie opadł po upieczeniu. Niby robiłam tak jak zawsze ale upiekł się zupełnie inaczej. 

Jeśli macie piekarnik z funkcją pieczenia parowego to spróbujcie tak właśnie go upiec. Jeśli nie macie to na dno piekarnika postawcie metalową miseczkę z wodą. 

*tortownica 26 cm lub większa
Składniki:
na ciasto kakaowe:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową: 
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 5 jajek
  • 2 białka (pozostałe z ciasta)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
na polewę:
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kokosowych wiórek
dodatkowo:
  • kilka bezików
  • borówki amerykańskie
Składniki ciasta wymieszać i zagnieść szybko. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozwałkować ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. 

Piekarnik rozgrzać do 200*C. Wstawić tortownicę z ciastem i podpiec przez około 10-15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie, olej i kokos. Zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.  Masę serową wylać na podpieczony spód. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150*C, wstawić miseczkę z wodą (lub wlać wodę na dno i włączyć funkcję pary). Włożyć sernik i piec około 70- 75 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić na godzinę. Następnie wyjąc i odstawić na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. 

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i dwiema łyżkami kokosu. Wyłożyć na sernik, posypać pozostałym kokosem. Na wierzchu ułożyć beziki i borówki. 

3 komentarze:

  1. Przepis prosty, postaram się zrobić to ciasto najbliższej osobie na urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wygląda naprawdę przepięknie.

    OdpowiedzUsuń