Zaczyna się sezon letni i co z tym się wiąże owoce letnie. Jako pierwszy jest rabarbar i właśnie chcę się z Wami podzielić tym przepisem.

ciasto z rabarbarem

1. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Formę o wymiarach 23-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto na dnie i lekko wyciągnąć na boki. Ponakłuwać widelcem.

Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 1,5 minuty
  • wyjąć ciasto z naczynia i zagnieść w jednolitą masę. Reszta jak wyżej.

2. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i podpiec ciasto przez 20 minut.

ciasto rabarberowe

3. Przygotowanie masy budyniowej – odcedzić ananasy, rabarbar umyć i pokroić w małe kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek budyniowy, śmietanę, mąkę ziemniaczaną. wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. najlepiej użyć miksera. Do gładkiej masy budyniowej dodać rabarbar i ananasy. Wymieszać łyżką.

Thermomix – masa budyniowa

  • do naczynia miksującego dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
  • dodać resztę składników oprócz owoców, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
  • dodać owoce i wymieszać już kopystką
  • reszta jak wyżej

4. Podpieczone ciasto wysmarować roztrzepanym białkiem, użyć białka przeznaczonego na piankę. Oczywiście tylko tyle żeby posmarować dno ciasta. Wylać masę budyniowo-owocową.

5. Ponownie wstawić do piekarnika 180 C i piec 40 minut.

ciastp

6. Pięć minut przed końcem pieczenia przygotować piankę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru pudru nie przerywając mieszania. Na koniec dodać kisiel. Ubijać chwilkę.

7. wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć pianę. Piekarniku zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec 30 minut.

Thermomix – masa piankowa

  • nałożyć motylek, dodać żółtka, szczyptę soli. Ubić obroty 3,5 tak długo aż powstanie sztywna piana.
  • dalej ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier i na koniec kisiel. Reszta jak wyżej.

Poczekać aż ostygnie ciasto, i gotowe do jedzenia. Smacznego.