Składniki
Składniki na około 15-20 pulpetów w sosie pomidorowym:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynkimożna zastąpić indyczym lub kurzym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- +/- 1 łyżeczka soli
- +/- 0.5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:
- 1.5-2 szklanki bulionu
- 1 słoik passaty pomidorowej(około 750 g)
- 0.5 szklanki śmietany płynnej 18%
- 4-5 łyżek tartego, twardego sera
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
- świeża, posiekana natka pietruszki lub bazylia do posypania
Opis dania
Pulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest skomplikowany, a do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Dodatkowo, pulpety w sosie pomidorowym możemy przygotować z dowolnego mięsa – wieprzowiny (np. szynka, łopatka), kurczaka lub indyka. Ja swój sos pomidorowy do pulpetów przygotowuję z passaty pomidorowej, z dodatkiem tartego sera i świeżą natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Poznaj mój przepis na najpyszniejsze pulpety w sosie pomidorowym pod Słońcem! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie pulpetów:Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju lub masła. Mięso przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i koper. Do mięsa dodać również jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą (+/- 1 łyżeczka) i pieprzem (+/- 0,5 łyżeczki). |
2 Gotowe | Całość dokładnie wymieszać, dokładanie wyrobić (najlepiej ręką), by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Z mięsa formować pożądanej wielkości pulpeciki. Na patelni (z przykrywką) rozgrzać olej, smażyć pulpeciki z obu stron na złocisty kolor. |
3 Gotowe | Przygotowanie sosu pomidorowego do pulpetów:Usmażone pulpety zalać gorącym bulionem, dodać passatę pomidorową i zamieszać. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-30 minut. |
4 Gotowe | Ser zetrzeć na małych oczkach tarki, przełożyć do miseczki i dodać śmietankę, wymieszać. Śmietanę z serem dodać do sosu, całość dokładnie wymieszać. Sos pomidorowy do pulpetów doprawić do smaku solą i pieprzem. |