Jajka z wędzoną makrelą i sosem chrzanowym


Jeśli jesteście fanami białkowo tłuszczowych śniadań to będzie to propozycja w sam raz dla Was :) 
My takie jajka zrobiliśmy sobie ostatnio na Wielkanoc. Chcieliśmy ominąć majonez - robić własnego nie było potrzeby, a każdy majonez dostępny w sklepach niestety zawiera cukier. :( Chcieliśmy gęstszy i bardziej kremowy sos, więc pomyśleliśmy o połączeniu kremowego jogurtu naturalnego z mascarpone - sprawdziło się świetnie - do tego stopnia, że robiliśmy już taki sos do sałatki jarzynowej nawet. Wyszło pycha! Spróbujcie koniecznie! :) 








Składniki: 

jajka,
wędzona makrela,
szczypiorek,
koperek, 
świeży ogórek
czerwona cebulka

sos chrzanowy:

mascarpone,
jogurt naturalny,
chrzan,
sól, pieprz

Jajka gotujemy przez 7 minut. Ugotowane zostawiamy do przestudzenia.
Makrele dzielimy na kawałki, ogórki kroimy w plasterki lub słupki, siekamy szczypiorek, a cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.
W miseczce mieszamy ze sobą mascarpone z jogurtem naturalnym - ilość zależy od waszych upodobań i gęstości jaką lubicie - np na 1 łyżkę mascarpone 2-3 łyżki jogurtu plus dwie łyżeczki chrzanu - ale spróbujcie jak ostry chcecie mieć taki sos.

Rozsmarujcie czubatą łyżkę sosu na talerzu, połóżcie połówki jajek, plasterki ogórka, na nie kleksik sosu chrzanowego, kawałek makreli, koperek, szczypiorek i cebulkę, doprawcie solą i pieprzem.
Zjedzcie z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Pyszne i zdrowe.

Smacznego :)

Popularne posty