Ciasto herbaciane z herbatnikami czyli Słodki Czwartek odc.166

"Alfabet ciast" Zofii Różyckiej to książka nie tylko do czytania, nie tylko do czerpania inspiracji ale też książka do oglądania. To jedno z moich ulubionych kulinarnych wydawnictw pod względem graficznym, książka pełna rysunków w wyjątkowym stylu.
To właśnie tam znalazłam przepis na to łatwe ciasto. Choć recenzje jakie znalazłam w necie mówiły o tym, że zamiast pysznego placka wychodzi zakalec zaryzykowałam. I cieszę się z tego bardzo!
Ciasto jest wilgotne w środku,pachnie pięknie herbatą i skórką cytryny (to mój dodatek).
Polecam Wam bardzo ten herbaciany patent :)


Ciasto herbaciane z herbatnikami

2 łyżeczki czarnej herbaty, może być zwykła lub earl grey (jeśli używamy herbaty w torebkach to wystarczą dwie torebki ale nie wyrzucajcie ich)
pół szklanki wrzątku
100 g masła
120 g cukru
2 jajka
pół łyżeczki skórki z cytryny
100 ml mleka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g herbatników



Herbatę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by się zaparzyła.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko, jajka a także esencję herbacianą (liście z torebek, jeśli zaparzaliście taka herbatę) i skórkę z cytryny a następnie mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sól.
3/4 herbatników odkładamy a resztę łamiemy na kawałki i dorzucamy do ciasta. Mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i dekorujemy kilkoma herbatnikami. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st.C. Po upieczeniu możemy polukrować lub udekorować połamanymi herbatnikami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty