X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku.

W końcu mamy maj 🙂 Z czym kojarzy mi się ten miesiąc? Z wiosną, majówką, nowalijkami i oczywiście ze szparagami. Te ostatnie kocham miłością pierwszą, mogę je jeść w najprostszej postaci, czyli z wody. Jeśli chodzi o pomysł na rodzinny obiad, polecam roladki ze szparagami. Szybki i efektowny posiłek z intensywną nutą sezamową, bez wątpienia będziecie zachwyceni 🙂

Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku

Składniki:
  • 8 zielonych szparagów 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego)
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz czarny
  • olej roślinny do smażenia

Krok 1:

Obetnij nożem zdrewniałe końcówki szparagów, zazwyczaj jest to około 5 cm długości. Obierz ze skórki do 3/4 wysokości, powyżej nie ma sensu skórka jest miękka. Piersi z kurczaka przetnij w poprzek uzyskując cztery sznycle. Każdy kawałek rozłóż na desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku, posmaruj sosem sezamowym.

Krok 2:

Na każdy plaster mięsa posmarowany sosem połóż dwa obrane szparagi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można szparagi jeszcze skrócić, aby po bokach roladki wystawało po 3 cm z każdej strony. Zwiń zgrabną roladkę, trzeba to zrobić dość ciasno aby się nie rozwijała.

Krok 3:

Następnie wymieszaj bułkę tartą z ziarnami sezamu, jajka wbij do miski, mąkę pszenną przesyp do podobnego naczynia. Panieruj roladki klasycznie: najpierw mąką, potem roztrzepane jaja i na końcu bułka tarta z dodatkiem sezamu.

Krok 4:

Tak przygotowane roladki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu przełóż roladki na ręcznik papierowy celem osączenia nadmiaru tłuszczu.

Krok 5:

Usmażone roladki przełóż do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Kurczak może być jeszcze surowy w środku, a szparagi twardawe, dlatego zapiekamy roladki jeszcze 10-15 minut w 180°C. Po tym czasie danie jest gotowe 🙂 Ja swoje roladki podałem z ryżem z warzywami i lekką sałatką.

Roladki to nic trudnego

Zazwyczaj staramy się ograniczać nasze kuchenne zmagania i minimalizować czas spędzony w kuchni. Największym powodzeniem cieszą się szybkie obiady w 30 minut lub krócej. Ludzie uważają roladki za coś pracochłonnego, może efektownego ale wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Dzisiaj chciałbym Was przekonać, że tego typu dania to nic trudnego. Jak widać z powyższego przepisu wystarczy 30 minut, a w trakcie zapiekania roladek można jeszcze zrobić szybką surówkę np. TAKĄ.

Mam nadzieję, że przekonałem Was do roladek, zwłaszcza tych ze szparagami. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, do środka możecie dać co Wam się żywnie podoba. Może to być ser, wędlina czy inne warzywo pokrojone w słupki. Nie zapomnijcie jednak o sosie sezamowym, nada on Waszej potrawie niepowtarzalnego smaku 😉

Zapraszam do skorzystania z przepisu krok po kroku na Roladki ze szparagami. W razie jakichkolwiek pytań piszcie, jestem na kulinarnym posterunku 🙂

Po więcej przepisów na dania mięsne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. A mogę te roladki od razu do piekarnika? Bo mąż nie może smażonych dań.

  2. Lubie gotowac i czesto korzystam z przepisow dobrych kucharzy,wyprobowalam roladki ze szparagami,byly przepyszne.

  3. Super przepis akurat idealny na Dzień Matki Eleganckie,lekkie danie do tego kieliszek białego wina i będę mieć świetnie przygotowaną kolację. Dziękuję za fajny pomysł

Sprawdź również