SAŁATKA Z LIŚĆMI BURAKA, JAJKIEM I SOSEM MUSZTARDOWYM

Na bazarach i w sklepach można już spotkać młodą botwinę. Najczęściej przygotowujemy z niej zupę. Jednak liście można wykorzystać w zupełnie inny sposób... zrobić z nich sałatkę. To tylko 5 minut pracy i mamy gotową lekką, zdrową sałatkę, idealną na 2 śniadanie lub kolację. Całość polana sosem musztardowym smakuje wyśmienicie.



Składniki:
* około 60 g liści buraka łącznie z łodygami
* 4-5 rzodkiewek
* 2 jajka ugotowane na twardo
* kiełki rzeżuchy do posypania na wierzch
* 7-8 plasterków ogórka świeżego pokrojone dodatkowo w ćwiartki
* 3 łyżki kukurydzy konserwowej (użyłam Orzech)
* 2 łyżeczki sosu musztardowego (użyłam sosu musztardowego czosnkowego z ziołami Octim)

Wykonanie:
Liście buraka łącznie z łodygami pokroić na mniejsze części, ułożyć na płaskim talerzu. Na wierzchu poukładać jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki, pokrojonego w ćwiartki ogórka i pokrojone w mniejsze kawałki rzodkiewki. Na wierzch posypać kukurydzę konserwową, polać sos musztardowy i całość udekorować kiełkami rzeżuchy.









1 komentarz:

  1. Sałatka wyszła super, na stałe zabieram ją do swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)