Rabarbarowa chmurka

Rabarbarowa chmurka to wyśmienite połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru



Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dajemy do miski lub na stolnicę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. W międzyczasie rabarbar kroimy w dużą kostkę i posypujemy łyżką cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto.



Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, ciągle miksując do białek wsypujemy cukier. Szklistą masę białkową wykładamy na rabarbar i łyżką na wierzchu tworzymy nierówności. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.



Jeżeli beza za mocno nam się spieka można ją przykryć papierem do pieczenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Bardzo dobre 😊Jakimi owocami można zastąpić rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że porzeczki byłyby idealne gdyż też są kwaskowe

      Usuń
  2. wiśnie, maliny, jabłka, śliwki... na jakie tylko masz ochotę

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super robie juz drugi raz ale beza nie jest chrupiąca tylko gumowa co robie zle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powodem może być sok z rabarbaru

      Usuń
    2. Plecam po upieczeniu podsuszyć bezę w 60 stopniach przez 20 minut

      Usuń
  5. Do rabarbaru proszę dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jakiej funkcji piec ciasto termoobieg czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  7. Sam termoobieg

    OdpowiedzUsuń