Zapiekanka makaronowa z pokrzywą

 

Zapiekanka makaronowa z pokrzywą – prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna!

Warto zrobić teraz z majowej pokrzywy!

Ja do swojej zapiekanki użyłam makaronu pełnoziarnistego, ale możecie wybrać swój ulubiony: jasny czy też bezglutenowy.

Taka zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy.

 

 

 

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z POKRZYWĄ

Składniki na zapiekankę makaronową z pokrzywą:

200g makaronu – ja użyłam fusilli żytniego
100-200g kiełbasy wędzonej
2 łyżki posiekanych liści pokrzywy400g śmietany 12%
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
kilka pomidorków koktajlowych lub 2 większe
1 jajko

 

Jak zrobić zapiekankę makaronową z pokrzywą:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem z opakowania, wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy posiekaną pokrzywę i kiełbasę pokrojoną w kostkę, mieszamy.
Śmietanę mieszamy z czosnkiem i przyprawami, z jajkiem, polewamy wszystko. W zapiekance utykamy pomidorki koktajlowe lub ósemki pomidorów dużych.
Pieczemy ok 40 min w 200st.