czwartek, 9 maja 2019

Surówka z kapusty pekińskiej, pora i pomarańczy


Pomysł na dodatek do obiadu bądź lekką kolację - surówka z kapusty pekińskiej, pora i pomarańczy. Aby surówka była nieco lżejsza w smaku dodałam do niej jogurt naturalny. Poniższa surówka najlepiej smakuje podana mocno schłodzona. 



Składniki na 4 porcje:
1/2 główki kapusty pekińskiej
2 duże pomarańcze
1 por (tylko jasna część)
1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego (150 g)
1 łyżka majonezu
sól, pieprz



Kapustę umyć, osuszyć, usunąć głąb i drobno ją posiekać. Pora umyć, przekroić na pół i cienko pokroić. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki (usuwając również białą błonę) i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę, pora i pomarańcze przesypać do miski. Całość posolić i popieprzyć oraz dodać jogurt wraz z majonezem. Wszystko ze sobą wymieszać. Ewentualnie surówkę mocniej doprawić. Podawać po schłodzeniu. Uwaga: surówka "puści" bardzo dużą ilość soku. 


Składniki surówki przed i po wymieszaniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz