Schab pieczony

Dziś przedstawię Wam mój sprawdzony przepis na schab pieczony. Soczysty, miękki, w przyprawach, długo marynowany. Smakuje podany na ciepło do obiadu z sosem, np. do ziemniaków i surówki oraz na zimno pokrojony na kanapki. Wtedy polecam takie dodatki jak chrzan, ćwikłę i marynowane ogórki lub paprykę.

Schab pieczony bez rękawa, marynowany 15 godzin w czosnku, majeranku, soli i pieprzu ze szczyptą tymianku. Możecie dodać do niego także kompozycję z tymianku i ostrej lub słodkiej papryki. Taki domowy mięsny wypiek jest jedną z lepszych propozycji mięsa na ciepło do obiadu lub wędlinę na kanapki. Ilość i kompozycję przypraw dostosujecie do własnych smaków. Schab pieczony zawsze wyjdzie smaczniejszy, bo własny!

Schab pieczony

SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz, sól
  • szczypta tymianku
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • opcja: sznurek do obwiązania mięsa (ja używam, dzięki czemu mięso po upieczeniu zachowuje ładny kształt)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab szybko i dokładnie myję pod zimną wodą, osuszam na papierowym ręczniku.

Z podanych przypraw i czosnku przygotowuję „papkę”, którą nacieram mięso, obwiązuję je sznurkiem, owijam w folię spożywczą szczelnie, układam w naczyniu i odstawiam do lodówki na 15 godzin. Tak przygotowany schab możecie marynować nawet do 48 godzin.

Po tym czasie usuwam folię, mięso przesmażam po 1 minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mięso układam w naczyniu, niczym nie przykrywam. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 65 minut.

Jeśli wybieram schab na kanapki to całkowicie studzę, następnie kroję. Jeśli do obiadu – podaję gorący polany sosem z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “Schab pieczony”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *