Tradycyjna mizeria, którą wykonasz w kilka chwil. Tę znaną każdemu surówkę ze świeżego ogórka podaję do obiadów mięsnych, np. sznycli z kurczaka, pieczonego kurczaka, gulaszy, kotletów mielonych, schabowych.. Mizerię przygotowuję na kilka sposobów: z jogurtem naturalnym (lżejsza wersja niż ze śmietaną), kwaśną śmietaną 18%, w połączeniu z jogurtem i śmietaną, z dodatkiem szczypiorku, koperku. To zdecydowanie najszybsza i jedna z najlepszych domowych surówek do obiadu. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na mizerię.
Mizeria
SKŁADNIKI:
- 6 ogórków gruntowych bądź 2 długie ogórki „węże”
- 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
- łyżeczka posiekanego koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 lekko czubata łyżeczka cukru pudru
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce o specjalnych oczkach. Możesz je także cienko pokroić w plastry. Ogórków nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie wyszorować.
Obrane i pokrojone ogórki układam w misce, solę i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie ogórki puszczą wodę, którą odlewam. Dalej łączę ze sobą wszystkie składniki: dodaję jogurt (lub śmietanę), 3 łyżki soku z cytryny, wsypuję 1 lekko czubatą łyżeczkę cukru pudru, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję 1 łyżeczkę posiekanego świeżego koperku. Możesz dodać także posiekany szczypiorek. Mizeria będzie miała jeszcze lepszy smak.
Porada. Do tradycyjnej mizerii dodaj ½ pokrojonej w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz garść posiekanego szczypiorku. Będzie pysznie 😉
Smacznego.
Mizeria to coniedzielny gość w moim domu, w szczególności kiedy robię na obiad schabowy. Ja swoją robię z kwaśną śmietaną, octem i dodaje trochę soli i pieprzu 😉
Pycha 🙂
Bardzo smaczna;) dziękuję za przepis.
🙂👍