środa, 8 maja 2019

Sałatka z łososiem, grzankami i orzeźwiającymi owocami


Delikatna sałatka z łososiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.

Składniki:

360g świeżego łososia
130g rukoli
2 pomarańcze
1 granat
15 kulek winogrona ciemnego
2 kromki chleba razowego
25g płatków migdałowych

Dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka soku z limonki
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Łososia, umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem odstawić na około 30 minut.  Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

2. Rukolę umyć i osuszyć.

3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki.

4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

6. Dressing:
Sok z limonki i pomarańcza dokładnie wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

7. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki łososia, plastry pomarańczy, winogrono, ziarenka granatu, grzanki i posypać płatkami migdałowymi. Na końcu polać dressingiem.





1 komentarz:

  1. Kuszący przepis! Piękna i kolorowa sałatka i do tego musi być naprawdę pyszna. Nie łączyłam nigdy takich składników ze sobą, ale eksperymenty w kuchni to coś, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń