Pyszne, zdrowe batoniki z płatkami kukurydzianymi, płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i ogromną ilością bakalii. Całość łączy miód, olej kokosowy i masło orzechowe, a aromatyczny cynamon dodaje świetnego posmaku.
Na stronie znajduje się również podobny przepis na batoniki owsiane, zachęcam do zapoznania się z nim. 🙂
Składniki i przepis na bezglutenowe batoniki owsiane:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka preparowanego ryżu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- łyżeczka cynamonu
- aromat migdałowy
- szczypta soli himalajskiej
- 225 g miodu
- 175 g masła orzechowego
- 150 ml oleju kokosowego
Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cynamon oraz sól himalajską podgrzewamy w garnuszku, ale nie zagotowujemy. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy do blaszki o wymiarach 34×24, wyrównujemy i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25-35 minut, do zezłocenia się wierzchu. Po wyciągnięciu ponownie mocno dociskamy. Jest to bardzo ważne, ponieważ, jeżeli tego nie zrobimy, batoniki będą się kruszyć. Jeszcze lekko ciepłe kroimy, a gdy wystygną wkładamy do lodówki.