sobota, 4 maja 2019

Spaghetti z kotlecikami z kurczaka i sosem pomidorowym



To łatwe i szybkie danie z wykorzystaniem miesa i warzyw z rosołu

Składniki:
  • 200gr. spaghetti
  • kilka kulek z kurczaka- u mnie mięso z rosołu ,kurczak i wołowina
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie

Ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej patelni usmażyć kotleciki z mięsa,dodać posiekane ząbki czosnku,krotko smażyć - sauté,
Następnie dodać sos pomidorowy, sól i pieprz, i gotować na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Pokroić marchewkę i pietruszkę i dodać do patelni z sosem i kotlecikami, kontynuować gotowanie przez 4 minuty. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze ,dodać sos z kotlecikami :))
Sauté (fr. sauter - skakać) – metoda przyrządzania potraw polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb, wątroby bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com