KREM OREO

by Magdalena Indyka
krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,
image_print

Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne! Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Przy śmietance 30% dajemy więcej mascarpone – 150 g i zmniejszamy ilość śmietanki do 175 g, aby krem był stabilniejszy.

Składniki na krem oreo:
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 140 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 17-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 10 ciastek ‘Oreo’
  1. Kilka ciastek – 5 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
  4. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 2 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.

Smacznego 🙂

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

32 komentarze

Asia 28/05/2023 - 20:17

Bardzo dobry krem. Jako drugie przełożenie zrobiłam mus truskawkowy z żelką truskawkową.

Odpowiedź
BBB 24/03/2023 - 22:13

Witam!!!
Szykuję się do upieczenia pierwszego w życiu tortu i jestem przerażona.
Chcę zrobić krem oreo i żelkę malinową.
Zastanawiam się czy te smaki pasują? Proszę o poradę.
Jeszcze jedno jaki krem pasuje do żelki? I jaki krem jest najłatwiejszy do tynkowania???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/03/2023 - 13:07

Oreo z żelką malinową pasuje 🙂 Do tego można dać krem czekoladowy, truflowy. Zerknij do tego wpisu, gdzie wymieniam kremy pasujące do kremu oreo: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu
Bardzo prosty krem do tynkowania to krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mlekiem w proszku. Znajdziesz je tutaj: https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-tynkowania-i-dekorowania/

Odpowiedź
Karolina 05/07/2021 - 08:42

Pani Madziu czy krem oreo mozna dac na druga warstwe? Planuje zrobic tort i bedzie biszkopt krem smietanka z mascarpone i owocami a ten myślałam dac na górną warstwe?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2021 - 20:40

Tak, to lekki krem.

Odpowiedź
Barbara 07/05/2022 - 14:47

A czy można dać na spód torta z 4 biszkoptów?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:38

To nie jest mega stabilny krem. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone jeśli koniecznie chcesz go dać pod 2 inne kremy.

Odpowiedź
oto 21/11/2023 - 15:15

Dzień dobry! Przymierzam sie do zrobienia tortu i planowalam, zeby zrobic na dole krem oreo, a na gorna wartwe mus kawowo-czekoladowy z konfitura malinowa. Czy takie polaczenie nie bedzie za malo stabilne? Planuję otynkować tort tynkiem: mleko skondensowane i maslo. Srednica 26 cm.

Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie podziwiam!
Dorota

Magdalena Indyka 21/11/2023 - 22:06

Będzie ok. Można dać bez problemu na górę krem oreo. Wg mnie będzie to lepiej wyglądać, gdy na dole będzie ciemniejszy krem z żelką :).

Milena 04/05/2021 - 18:19

Dzień dobry. Czy można użyć kremu do pokrycia tortu z zewnątrz?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2021 - 22:33

Można, ale ciasteczka muszą być sproszkowane. Szybko tynkuj, bo to delikatny krem i może się zwarzyć.

Odpowiedź
Marta 02/03/2021 - 10:50

Dzień dobry, czy taki krem wyciska pani na blat przy pomocy rękawa? (Chodzi o to żeby równomiernie rozłożyć krem na powierzchni, żeby po przekrojeniu nie było dziur). Zwłaszcza, że nasączony biszkopt zaczął mi się rozjeżdżać, jak próbowałam rozsmarować krem…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2021 - 13:25

Najlepiej nakłada się gęste kremy workiem cukierniczym. Gdy mamy luźniejszy mus wystarczy wyżka.

Odpowiedź
Marta 25/03/2021 - 07:12

Dziękuję <3

Odpowiedź
Agata 15/09/2020 - 20:46

Orientuje się Pani może ile cm ma jedno przełożenie takiego kremu? 1,5 czy 2cm? Bo zależy mi na równych wszystkich blatach 🙂 i przy okazji to samo pytanie o krem z białej czekolady, jaką ma wysokość blat takiego kremu?
I czy jeśli nie przetrę malin na mus to muszę zwiększyć ilość zelatyny? Bo rozumiem, że w przepisie jest ilość zelatyny odpowiednia, żeby stężał sok, bez pestek?

Odpowiedź
Agata 15/09/2020 - 20:47

Na białą czekoladę już widzę, że 1,5cm. Nie wiem czemu wydawało mi się, że tej informacji tam nie ma ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/09/2020 - 20:20

Dałabym z 1-2 gr żelatyny więcej, przy musie z pestkami.

Odpowiedź
Magda 22/07/2020 - 10:29

Czy jak przekrajam biszkopt na 3 części to potrzebuję podwójną porcję kremu lub dwa różne kremy, tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/07/2020 - 23:27

Tak. Zawsze podaję ilości na 1 przełożenie.

Odpowiedź
Anna 05/06/2020 - 12:40

Chciałabym przełożyć jedna warstwę tortu o średnicy 23 cm kremem oreo. Jakich proporcji użyć?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/06/2020 - 15:12

W uwagach jest podany link do przelicznika foremek, który jest na blogu (w menu można go znaleźć).

Odpowiedź
aga 27/05/2020 - 11:16

czy krem mozna uzyc na wierzch do dekoracji? np rozyczek itp?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/05/2020 - 11:33

Nie.

Odpowiedź
Kasia 10/05/2020 - 23:41

Witam czy używała pani śmietanki z kartonika czy z kubka? Przy ktemie z białymi Michałka i jest taka informacja a tu nie mogę się doszukać. Pozdrawiam ☺️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/05/2020 - 13:25

Tu już użyłam z kartonika. Kilka razy śmietanka w kubku nie chciała mi się ubić i używam teraz śmietanki w kartoniku.

Odpowiedź
Agnieszka 09/04/2024 - 09:53

Madziu czy lepiej na dół wyłożyć krem Oreo środek mus malinowy i góra biała czekolada, czy lepiej dać białą czekoladę na dół a Oreo na górę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/04/2024 - 11:21

Dałabym tak jak piszesz 🙂 Oreo, malina i na górę biała czekolada 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 11/04/2024 - 12:52

Dziękuję 😘

Katarzyna 08/08/2019 - 10:15

jakie proporcje śmietany jeśli chce zrobić z całego mascarpone 250, mam biszkopt o średnicy 24cm i z podanych proporcji nie bedzie za mało na jeden blat?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2019 - 10:40

Tu jest przelicznik foremek 🙂

Odpowiedź
Beata 20/07/2019 - 00:04

Dlaczego mi się krem rozwarstwił- zwarzył – po podaniu ciasteczek i wymieszaniu łyżką?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/07/2019 - 11:32

Możliwe, że zaczął się już warzyć przy ubijaniu. Kilka dodatkowych ruchów łyżką 'dobiłlo’ krem. Ciastka nie są płynne, więc dodanie ich nie zaszkodziło. Tu bardziej szkodliwe było mieszanie łyżką.

Odpowiedź