niedziela, 5 maja 2019

GOLONKA PIECZONA MAŚLANA

Wszyscy, którzy nastawili się na fajne, aktywne spędzenie majówki na łonie natury  na Podlasiu, niestety ale się rozczarowali. Jedynie 1 maja był ciepły, przyjemny, zachęcający do grillowania. Kolejne dni przyniosły zimno, nieprzyjemny wiatr, miejscami deszcze. Dziś tez od rana ponuro, szaro, chłodno.  Obiadek zamiast lekkiego wiosennego będzie treściwszy, rozgrzewający. Zapraszam Was na pyszne goloneczki. Zadowolą każdego ich fana. 
Składniki:
6 sztuk golonek przednich , bez kości,  każda po ok. 0,5 kg
sól, pieprz
400 g masła klarowanego
zalewa do peklowania:
2,5 l   wody 
3 łyżki soli kamiennej 
10 ziaren ziela ang
58 liści laurowych
6 ząbków czosnku 
Wykonanie:
*Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
* Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce. 
* Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy.
* Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła. 
* Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut  w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia. Możemy też na końcu podgrilować .

1 komentarz:

  1. It is very healthy food. This article is very nice and informative post.
    Clipping expert asia provides the best image manipulation service at a competitive price.
    image manipulation service

    OdpowiedzUsuń