Recent Posts

środa, 8 maja 2019

Zupa krem z zielonych szparagów (na szybko)

Kolejna odsłona szparagów. Dzisiaj w formie zupy. Dodatkowo z wykorzystaniem łykowatych, twardych części. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Polecam.



Składniki:
  • Twarde części z dwóch pęczków szparagów zielonych
  • 3 ziemniaki
  • 100 g fileta z kurczaka
  • Woda ok. 1 ½ l
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Śmietana słodka/ opcjonalnie






Wykonanie:

Szparagi kroimy na kawałki i umieszczamy razem z filetem w garnku z wodą. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy. Kroimy. Dodajemy do szparagów. Całość solimy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Blendujemy/ miksujemy na gładko. Przelewamy przez sito (niezbyt gęste). W ten sposób pozbywamy się łyka. Zupę doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą i dodajemy opcjonalnie śmietanę. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz