DANIA WEGETARIANSKIE, DIETA BEZGLUTENOWA BEZMLECZNA, KULINARNE, ZDROWIE

Warzywny wegański super bowl.

Miska pełna rozmaitości.

Taki sympatyczny sposób na prosty i w sumie niewymagający jakiś specjalnych talentów kulinarnych obiad, czy jak to się mówi tak fajnie z angielska i na instagramie:

Buddha Bowl veggie – warzywna wegetariańska miska rozmaitości

No u mnie akurat talerz, ale ja jestem z tych, którzy chodzą swoimi drogami, nawet po utartych ścieżkach.

Ale przejdźmy do rzeczy: Danie proste w przygotowaniu i co najważniejsze: nie może się nie udać:

Potrzebne nam będą:

pomidorki koktajlowe, 1 cukinia, bataty, ciecierzyca, ugotowany ryż.

Wszystkie te elementy przygotujemy osobno.

Ale ich przygotowanie choć wydaje się długie, tylko pozornie jest takie czasochłonne (bo przecież równolegle możemy zająć się czymś innym).

Bataty:

Bataty obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, czy kroimy w formie frytek. Mieszamy z dodatkiem oliwy z oliwek i przyprawami. Rozkładamy na formę do pieczenia, a następnie pieczemy przez 40 minut w uprzednio podgrzanym  piekarniku  w temperaturze 180°C.

Ciecierzyca:

Gotujemy ciecierzycę. Tzn ciecierzyca wymaga uprzedniego zamoczenia na noc w wodzie. Czyli należałoby to danie zaplanować sobie z wyprzedzeniem, czy zorganizować się, zacząć się organizować jeszcze poprzedniego dnia wieczorem.

Następnego dnia rano po prostu przepłukujemy ciecierzycę, zanurzamy w większej ilości wody i gotujemy, aż jej ziarna staną się miękkie.

Oczywiście można doprawić ją do smaku, można dorzucić odrobinę oliwy z oliwek i przyprawy.

Cukinia:

Jakie to wdzięczne warzywo. Po prostu wystarczy umyć i zetrzeć na tarce. Leciutko  doprawić do smaku i mamy kolorowy akcent na talerzu. Ewentualnie lekko zwliżyć oliwą z oliwy, albo wyostrzyć jej smak dodatkiem np octu balsamicznego.

Pomidorki koktajlowe:

Umyć i przekroić  na pół.

Ugotować ryż.

W ten sposób uzyskujemy pełnoprawne danie.

Sama gotuję ryż według przepisu mojej perskiej teściowej (zapraszam tutaj: https://modanabio.com/jak-gotowac-ryz/, jeżeli interesuje Was przepis).

Następnie rozkładamy wszystkie elementy na talerzu, tzn przepisowo w misce (stąd nazwa: buddha bowl veggie).

I w ten sposób mamy swego rodzaju ucztę warzywną (bezglutenowo – bezmleczną) i bardzo kolorowy talerz.

Choć może to danie wydawać się pracochłonne i czasochłonne. W praktyce – ten przepis nie jest pracochłonny.

Bo tu wszystko gotuje się samo. To tylko kwestia organizacji, pewnego zaplanowania tego z wyprzedzeniem.

A jaka radość dla oka, a dla żołądka: lekkie, sympatyczne i pożywne danie warzywne.

Smacznego

Pozdrawiam serdecznie

Beata

Warzywny wegański super bowl.
Warzywny wegański super bowl.

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowy ebook EBOOK DESERY I ŚNIADANIA BEZGLUTENOWO – BEZMLECZNE

O AUTORZE

Przez lata zmagałam się z chronicznymi problemami z gardłem, do momentu, kiedy odstawiłam produkty mleczne.

Dzisiaj, uważam, że można mieć zrównoważoną dietę – eliminując z niej produkty mleczne i mączne.

A dieta bezglutenowa – bezmleczna jest najlepszą dietą odchudzającą.

Wszystko jest kwestią wyrobienia w sobie dobrych nawyków….

Przez lata wierzyłam, że jestem totalnym beztalenciem sportowym, aż zaczęłam się ruszać.

Wierzę w uzdrowicielską moc glinki zielonej.

Jestem niepoprawną miłośniczką zielonych smoothie.

(5) Komentarzy

  1. Dla mnie po prostu idealne jedzenie. Zastanawiam się też, gdzie można dostać taką misę? Od dawna szukam bezskutecznie.

  2. Nie lubię co najmniej 2 z tych produktów ? ciężko mi dogodzić bo jestem wybredna, aczkolwiek to danie wygląda smakowicie ?

  3. To musi być pyszne. Uwielbiam takie połączenia. 🙂

  4. Agata says:

    Z wielka przyjemnością pochłonęłabym takie zdrowe danie <3

  5. Moje ulubione klimaty kulinarne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *