wtorek, 7 maja 2019

Zupa szczawiowa (z ziemniakami na mięsnym wywarze)


Pomysł na tradycyjną, polską zupę - szczawiowa z ziemniakami oraz marchewką przygotowana na mięsie drobiowym i podana z ugotowanymi jajkami. Całość zabieliłam śmietaną wraz z dodatkiem surowego żółtka. Zupa jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Ps. Najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, ponieważ po kolejnym podgrzaniu, śmietana może lekko się rozwarstwić w zupie (niestety jest to widoczne na moich zdjęciach). 


Składniki na porcje dla 3-4 osób:
1 ćwiartka z kurczaka
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
3 średniej wielkości ziemniaki
1 pęczek szczawiu (100 g - waga samych liści)
1 por (ciemna część)
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
100 ml śmietany 30%

do podania
ugotowane jajka
rzeżucha


Do garnka wlać wodę (1,5 l), dodać umyte mięso z kurczaka, listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso gotować na małym ogniu, aż do miękkości. Ewentualnie podczas gotowania usunąć szumowiny. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewki oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć. Liście szczawiu umyć, usunąć grube łodygi.  Następnie do garnka przełożyć pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę) oraz pora. Gotować do ich miękkości. Następnie dodać posiekane liście szczawiu. Gotować dosłownie 1 minutę. Na sam koniec zupę zabielić śmietaną wymieszaną z żółtkiem oraz niewielką ilością gorącej zupy. Całość zagotować (cały czas mieszając), posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Zupę od razu podawać (obowiązkowo z gotowanymi jajkami).  Ewentualnie przed podaniem ozdobić rzeżuchą.

Gotowanie mięsa i krojenie warzyw

Etapy przygotowywania zupy szczawiowej




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz