Chrupiące nuggetsy z indyka


Chrupiące nuggetsy z indyka

Delikatne i soczyste mięso z indyka zanurzone w chrupiącym cieście jogurtowym. Pyszna przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim, a szczególnie dzieciom. Nuggetsy możemy podać z frytkami i surówką.

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg filetu z indyka

  • Ciasto:

150g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżki mąki

Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli

  • Dodatkowo:

1 szklanka mąki

ok 1,5 – 2 szklanki oleju

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***

*** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Indyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki ***

*** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące ***

*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Chrupiące nuggetsy z indyka

  • Amanda

    Zawsze uważałam mięso z indyka za mdłe. Być może nigdy nie potrafiłam go odpowiednio doprawić. Ale zrobiłam te nuggetsy i są rewelacyjne. Moje dzieci uwielbiają nuggetsy i bardzo często je robię z mięsa drobiowego.