7 maja 2019

Pieczona kaczka w miodzie

Pieczona kaczka to takie tradycyjne danie, które zawsze robi moja mama zazwyczaj na święta lub na niedzielny obiad, gdy wszyscy razem gromadzimy się. Czasami różni się smakiem, poprzez wybór różnych składników, przypraw. Jednak najczęściej moja mama stawia na prostotę, ale nie brakuje w tym miłości. Ta kaczka jest w wydaniu nieco słodkim, ale jakże smacznym. Kaczka to bardzo zdrowy drób, dzięki przyprawom nabiera smaku i aromatu, a chrupiąca skórka nie ma sobie równych. My lubimy takie danie z dodatkiem babki ziemniaczanej lub z pure ziemniaczanym z dużą ilością koperku. 









PRZEPIS
NA PIECZONĄ KACZKĘ W MIODZIE

🌿 kaczka ok. 1.5 kg 
🌿  sól 1.5 łyżki
🌿  pieprz 1/2 łyżeczki
🌿  papryka słodka mielona 2 łyżki 
🌿  majeranek 1/2 łyżeczki 
🌿  miód płynny np. akacjowy 2 łyżki 
🌿  olej rzepakowy  2 łyżki 


Kaczkę umyć i dokładnie osuszyć. Miód wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć kaczkę w każdym miejscu. Owijamy drób folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z grzałką góra - dół. Kaczkę umieszczamy w worku do pieczenia, zawiązujemy  i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 1.5 godziny. Po tym czasie możemy przebić worek i odsłonić kaczkę by skórka przyrumieniła się, piec jeszcze ok. 5-10 minut lub dłużej w zależności od piekarnika.
Podawać z ulubionymi dodatkami. 





Danie 100 % naturalnie, tak samo jak produkty Manufaktura Wielkopolska.
Każdy znajdzie coś pysznego ! Jeśli szukasz zdrowego, smacznego prezentu to odsyłam do https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/
Dla wszystkich czytelników rabat 10 %  w e-sklepie !
Wystarczy wpisać hasło: durszlak10 
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 :) 


1 komentarz:

  1. If some one desires expert view about blogging afterward i advise him/her to
    go to see this weblog, Keep up the fastidious
    job.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia