Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 1 maja 2019

Pancakes z miodem spadziowym

Idealne śniadanie, to takie, kiedy możemy niespiesznie wstać, poprzeciągać się i wspólnie z najbliższymi usiąść do jednego stołu. Mogłabym tak codziennie, ale prawda jest taka, że zdarza nam się to niezwykle rzadko. Poza tym, moje chłopaki to jednak typowe samce, bo słodkich śniadań nie uznają 💁 Za to ja uwielbiam! Jeśli tylko ktoś by mi podał takie naleśniczki do łóżka, obowiązkowo z kubkiem kawy, to byłabym w raju ;) Nie grozi mi to, no chyba że kiedyś w przyszłości Oluś mi takie zaserwuje, bo to jedyna istota w domu, którą ciekawi co ja w tych garach tak mieszam. Mąż wiele potrafi, ale nikt nie kazałby mu stać nad patelnią i obracać, prędzej wylałby ciasto na całą patelnię i upiekł jednego dużego ;)
A "pankejki" z dzisiejszego przepisu są wyjątkowo smaczne. Pulchne, wyrośnięte i mięciutkie. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz wyszły mi tak smaczne i do tego delikatnie rumiane, choć pieczone na patelni bez tłuszczu. Osłodzone pysznym miodem spadziowym od Pasieka na Zastawiu i podane z owocami sprawią, że Wasz poranek będzie jednym z przyjemniejszych ;)


Składniki na ok 20 sztuk (tak naprawdę wszystko zależy od tego jakiej średnicy patelki użyjemy):

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
½ litra mleka
1 łyżka miodu spadziowego
Szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z miodem i cukrem waniliowym lub ziarnami wanilii. Dolewamy mleko i olej, a następnie dodajemy partiami mąkę pszenną przesianą ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji pozbawionej całkowicie grudek. W razie konieczności należy dodać jeszcze odrobinę mąki (każda ma inną chłonność) lub mleka gdyby ciasto było zbyt gęste. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wylewamy po odrobinie ciasta równomiernie i szybko je rozprowadzając. Smażymy „pankejki” na słabym ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy na ciepło z owocami i miodem.





2 komentarze:

  1. Poproszę jedną porcję, wyglądają pysznie 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam już kilka chętnych osób, więc wypada zrobić ponownie :) Zapraszam :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.