Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 5 maja 2019

Cukier fiołkowy

Dziś przychodzę do Was nie z przepisem, a z pomysłem na to jak wykorzystać nadmiar pachnących, leśnych fiołków. Nie mogą to być te przydomowe, bezwonne, bo w tym wszystkim właśnie o aromat chodzi najbardziej. Fiołki rosnące gdzieś na łąkach, skraju lasu czy przy rzece będą najodpowiedniejsze. 


Składniki:

1 szklanka świeżych fiołków (nie ubita)
½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Z zerwanych fiołków dokładnie i starannie odrywamy płatki, przepłukujemy na sicie by pozbawić ewentualnych zanieczyszczeń i rozkładamy na ręczniku papierowym by troszkę przeschły.
Cukier ucieramy (najlepiej) pałką w makutrze stopniowo dodając płatki fiołków. Gotowy cukier rozsypujemy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia. Suchy przesypujemy do pojemnika.




1 komentarz:

  1. Piękny kolor! Zazdroszczę dostępu do fiołków, w mojej okolicy nie widziałam :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.