Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOMPOT ZE ŚLIWEK I JABŁEK

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy kompot ze śliwek.

Oto wypróbowany, prosty przepis na kompot ze śliwek i jabłek.


    Pyszny i prosty przepis na orzeźwiający kompot ze śliwek, z dodatkiem jabłek i soku z cytryny. Idealny kompot na wiosnę - do obiadu, na piknik lub grilla. Kompot ze śliwek bardzo dobrze smakuje po wychłodzeniu. Po pewnym czasie kompot nabiera pięknego, ciemnoróżowego koloru. Przed podaniem, do kompotu ze śliwek można wrzucić kilka listków świeżej mięty i plasterek cytryny. Możecie zwiększyć albo zmniejszyć ilość dodanego do kompotu cukru - tak, aby smak był dla Was jak najlepszy :)

   Zobaczcie jak łatwo można zrobić pyszny, domowy kompot ze śliwek.


Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go! Polecam :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na kompot ze śliwek i jabłek.


Oto składniki na kompot ze śliwek :

  • 4 śliwki
  • 6 małych jabłek
  • 2,5 litra wody stołowej
  • ok. 1/2 szklanki cukru białego albo brązowego 
  • sok z 1/3 cytryny

dodatki do kompotu ze śliwek:


Przed podaniem do kompotu można dodać :
  • listki świeżej mięty
  • kostki lodu (a najlepiej zamrożone owoce np. kilka truskawek, wiśnie )
  • plasterki cytryny lub limonki

Przepis, składniki i przygotowanie kompotu ze śliwek krok po kroku:


Krok 1.
  • Jabłka opłukać, cienko obrać, podzielić każde na połowę i wyjąć zalążnię. Następnie jabłka włożyć do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały.
  • Śliwki opłukać, przekroić na połówki i wyjąć pestki
Krok 2.
  • Przygotować syrop : w garnku zagotować wodę, wsypać cukier i rozpuścić.
Krok 3.
  • Na wrzący syrop wrzucać owoce, tak, by pokryły powierzchnię syropu, ugotować powoli partiami (nie rozgotować). Ugotowane owoce przekładać do kompotierek. Na koniec syrop przecedzić i rozlać do kompotierek z owocami. Odstawić do wychłodzenia.

Przepis na kompot ze śliwek drugim sposobem:


  • Przygotować owoce oraz syrop jak w przepisie powyżej
  • Na wrzący syrop wrzucić wszystkie owoce, zagotować kompot, następnie zmniejszyć ogień do minimum i powoli gotować 2 minuty. Wyłączyć ogień, garnek z kompotem przykryć i odstawić do wychłodzenia. Gotowy kompot przecedzić do kompotierek.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot ze śliwek.

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger