Schab w sosie
porowo-śmetanowym

Schab w sosie przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg schabu bez kości
+/- 200 g wędzonego boczku
2 pory
2 łyżki oleju
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka śmietany 18%
4 łyżki twardego sera np. Parmigiano Reggiano
około 0,75 l bulionu
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Schab w sosie śmietanowo-porowym, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Często zdarza się, że z zamrażalnika wyciągamy schab pokrojony już w plastry i oprócz przygotowania kotletów nie mamy żadnego innego pomysłu na jego wykorzystanie. Przepis na schab w sosie śmetanowo-porowym jest bardzo łatwy i stosunkowo szybki do zrobienia. Dodatkowo przepis na schab w sosie możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, gdyż do jego przygotowania wystarczy nam zaledwie jedna patelnia! Plastry schabu duszone w sosie są bardzo kruche i soczyste, i w przeciwieństwie do tradycyjnych schabowych nie wymagają całonocnego leżakowania w mleku. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie schabu w plastrach, koniecznie przygotuj schab w sosie porowo-śmietanowym z tego przepisu!

Przygotowanie

1
Gotowe

Schab pokroić w plastry, rozbić (nie za cienko) i przyprawić standardowo solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę, por dokładnie umyć obciąć korzeń i końce liści, pokroić według uznania. Natkę pietruszki posiekać.

Na dużej patelni (z przykrywką) rozgrzać olej. Plastry schabu obsmażać na dość dużym ogniu przed około 20-30 sekund z każdej strony, usmażone przełożyć na talerz.

2
Gotowe

Na patelnię wrzucić pokrojony boczek, smażyć do czasu, aż boczek się wytopi i nabierze rumianego koloru. Po tym czasie na patelnię dorzucić pokrojony por, smażyć przez około 3-5 minut, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Na przesmażonym porze z boczkiem układać podsmażone wcześniej plastry schabu. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 20-30 minut. Bulionu musi być na tyle dużo, by mięso było nim całe "przykryte".

4
Gotowe

Śmietankę wymieszać z serem, dodać do bulionu i dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez około 10-15 minut, aż sos się zredukuje i ładnie zgęstnieje.

Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Schab w sosie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Wskazówka:

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Surówka z pora do obiadu
poprzedni
Surówka z pora marchewki i jabłka
Zupa szparagowa z zielonych szparagów
następny
Zupa szparagowa (krem z zielonych szparagów)

Skomentuj