2019/04/29

Kogel mogel czekoladowy

Są takie dni, kiedy człowiek ma ochotę na kogel mogel z kakao. W jednym jajku znalazłam dwa żółtka i tak oto powstał naprawdę dobry mini deser w deszczowy dzień.

W dzieciństwie najczęściej jedliśmy kogel mogel bez żadnych dodatków takich jak kakao, ale pamiętam, że była też wersja z sokiem z cytryny. Jak to było dawno, czas leci! Pamiętam jak kogel mogel ucieraliśmy w szklance, łyżeczką do herbaty.

Kogel mogel czekoladowy z kakao, którego zapach i kolor bardzo lubię. Jestem ciekawa kiedy ostatnie robiliście kogel mogel?


Kogel mogel czekoladowy


Kogel mogel czekoladowy / 2 porcje jak na zdjęciu

Składniki:
  • 2 żółtka
  • cukier
  • kakao (ilość wedle uznania)


Przygotowanie:
  • Żółtka umieszczamy w wysokim naczyniu.
  • Ubijamy blenderem z trzepaczką, stopniowo dodajemy cukier oraz kakao.
  • Masa ma być puszysta i gęsta, w miarę ubijania zwiększy swoją objętość.
  • Przekładamy do szklaneczek.
  • Posypujemy kakao.


Kogel mogel czekoladowy

Kogel mogel czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz