Szaszłyki z marynatą na ostro

Zbliża się majówka, a więc czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. My rozpoczęliśmy go nieco wcześniej. W związku, że w minionym tygodniu temperatura sięgała prawie 30 stopni, musieliśmy to wykorzystać, tym bardziej, że chodziliśmy już z zamiarem grilla ładnych parę tygodni. Tym razem na grillu wylądowały szaszłyki z szybką i prostą marynatą.

Szaszłyki z marynatą na ostro

SKŁADNIKI MARYNATA:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka musztardy
- szczypta kminku
- chili mielone (ilość wedle uznania, im więcej tym ostrzej)
- odrobina czosnku granulowanego (można go zastąpić 1 ząbkiem czosnku)
- 2 suszone papryczki piri-piri

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 0,5 kg karkówki
- pieczarki
- cebula
- papryka

Składniki z marynaty wrzucamy do miski i mieszamy. Mięso i pieczarki dokładnie myjemy, cebulę i paprykę kroimy na dość duże kawałki. Całość wrzucamy do marynaty najlepiej na kilka godzin, tak by marynata wsiąkła w mięso i warzywa. Wszystkie składniki układamy po kolei na patyczki do szaszłyków i grillujemy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.