piątek, 3 maja 2019

Rolada bezowa (dwudniowa)


Jak zrobić najlepszą roladę bezową?
Bardzo prosty przepis i za każdym razem się udaje.
Nie będę ukrywać, ale akurat do tej rolady przybierałam się jak pies do jeża.
Zawsze, kiedy miałam wolne białka i można było zrobić roladę to po prostu się obawiałam,
że nie wyjdzie i piekłam coś innego.
Nie trzeba było się bać.
Rolada jest pyszna!

Potrzebujemy:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki octu
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone + 4 łyżki cukru pudru
  • owoce (mogą być mrożone)



Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a potem dokładamy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i na końcu ocet.
Pamiętajcie aby piana była ubita mocno i tworzyły się różki. 
Wykładamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 25 minut uważając by białka się nie przypaliły.
Upieczony blat zostawiamy do wystudzenia, a potem zdejmujemy papier.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier i serek.
Wykładamy na bezę, układamy owoce i zwijamy w rulon.
Po wierzchu smarujemy porcją ubitej śmietany i kładziemy owoce. Smacznego.
P.S. Może zdjęcia nie są rewelacyjne, ale za to smak wręcz boski, a najlepiej smakuje na drugi dzień
(bo trzeciego nie ma 😉)


2 komentarze:

  1. To już będe wiedzieć jak wykorzystać bialka i mam nadzieje że mi wyjdzie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń