Sezon na szparagi trwa, więc pojawiły się również w naszej kuchni. Tym razem postawiłam na propozycję śniadaniową – szakszuka ze szparagami.
Składniki – szakszuka ze szparagami:
- 3 jajka
- 1 puszka pomidorów (krojonych)
- 1/2 białej cebuli
- 6 zielonych szparagów
- 1/2 czerwonej papryki
- garść listków bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na kawałki. Główki zachować w całości.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Następnie dodać szparagi. Wlać pomidory, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W pomidorach zrobić wgłębienia, wbić do nich jajka, posypać solą, przykryć pokrywką na ok. 1-2 minuty lub do momentu aż białka będą ścięte.
Posypać listkami bazylii. Podawać z pieczywem.