Witam Was w tą sobotę;) u Nas słoneczko pięknie świeci;) Kawka z rana wypita ;) Dziś chcę Wam przedstawić pyszne i bardzo szybkie ciasto. Hit imienin Mojej Mamy ;)
Ciasto bez pieczenia Kawowo bananowa Fantazja ;)
Lubicie? My bardzo ;)
Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗😍😍😍😍😍😍😍🤗🤗🤗🤗🤗🤗😍😍😍
Składniki na blaszkę 25 na 30 cm : ale tortownica większa również będzie odpowiednia :
☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕
250 g ok 2 opakowań okrągłych biszkoptów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 ml wrzątku
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa kawowa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek wody gorącej
2 łyżki żelatyny
4 łyżki ciepłej wody
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru trzcinowego
Masa bananowa:
2 banany dojrzałe
400 ml zimnej śmietany 30 %
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody ciepłej
Przygotowanie :
Blachę / tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Kawę do nasączania biszkoptów rozpuszczam.
Biszkopty na dno ,nasączam kawą. Kładę na dno blachy.
Przygotowujemy masę bananową. Banany obieram i dokładnie ugniatam widelcem.
W misce przekładam śmietanę, dodaję cukier. Miksuję na sztywno.
Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie. Dodaję do śmietany, odrazu też dodaję banany. Mieszam mikserem przez ok 1 minuty. Masę przekładam na nasączone biszkopty.
Na masę bananową kładę biszkopty (*nie nasączone).
Przygotowujemy masę kawową.
Kawę rozpuszczam we wrzątku. Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie.
Śmietanę przekładam do miski. Ubijam na sztywno z cukrem. Dodaję przestudzoną kawę oraz żelatynę (dokładnie rozpuszczoną bez grudek).
Mieszam mikserem jeszcze ok 1 minuty.
Masę przekładam na biszkopty.
Posypujemy tartą czekoladą.
Pozostawiam w lodówce na kilka godzin przed podaniem.
Smacznego .
*jeśli ktoś nie lubi aż tak dużej ilości kawy nie trzeba nasączać biszkoptów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz