4 maj 2019

Fantazja Bananowo Kawowa -Ciasto bez pieczenia



Witam Was w tą sobotę;) u Nas słoneczko pięknie świeci;) Kawka z rana wypita ;) Dziś chcę Wam przedstawić pyszne i bardzo szybkie ciasto. Hit imienin Mojej Mamy ;) Ciasto bez pieczenia Kawowo bananowa Fantazja ;) Lubicie? My bardzo ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗😍😍😍😍😍😍😍🤗🤗🤗🤗🤗🤗😍😍😍

 Składniki na blaszkę 25 na 30 cm : ale tortownica większa również będzie odpowiednia : ☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕ 
250 g ok 2 opakowań okrągłych biszkoptów
 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 150 ml wrzątku 
 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 

 Masa kawowa: 

 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
 6 łyżek wody gorącej 
 2 łyżki żelatyny 
 4 łyżki ciepłej wody
 400 ml śmietany 30%
 3 łyżki cukru trzcinowego
 Masa bananowa: 


2 banany dojrzałe
 400 ml zimnej śmietany 30 %
 3 łyżki cukru
 2 łyżki żelatyny 
 4 łyżki wody ciepłej

 Przygotowanie :

 Blachę / tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Kawę do nasączania biszkoptów rozpuszczam. Biszkopty na dno ,nasączam kawą. Kładę na dno blachy. Przygotowujemy masę bananową. Banany obieram i dokładnie ugniatam widelcem. W misce przekładam śmietanę, dodaję cukier. Miksuję na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie. Dodaję do śmietany, odrazu też dodaję banany. Mieszam mikserem przez ok 1 minuty. Masę przekładam na nasączone biszkopty. Na masę bananową kładę biszkopty (*nie nasączone). Przygotowujemy masę kawową. Kawę rozpuszczam we wrzątku. Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie. Śmietanę przekładam do miski. Ubijam na sztywno z cukrem. Dodaję przestudzoną kawę oraz żelatynę (dokładnie rozpuszczoną bez grudek). Mieszam mikserem jeszcze ok 1 minuty. Masę przekładam na biszkopty. Posypujemy tartą czekoladą. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Smacznego .

 *jeśli ktoś nie lubi aż tak dużej ilości kawy nie trzeba nasączać biszkoptów.



Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF