niedziela, 5 maja 2019

Zielone kluski bez glutenu

Kluski to danie, które chętnie zjadają dorośli i dzieci. Są dość uniwersalne co do doboru do nich sosu lub dodatków. W mojej rodzinie jada się też chętnie szpinak, więc takich zielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego.




Składniki (na 20 klusek):

200 g mrożonego szpinaku
140 g mąki ziemniaczanej
350 g gotowanych ziemniaków
4 g soli + 1 płaska łyżka

  1. Szpinak rozmrozić i odparować na patelni.
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  3. Nastawić wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli.
  4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiając ciasto ręcznie.
  5. Mokrymi rękoma formować kluski wielkości piłeczki pingpongowej i robić zagłębienie w środku jak w przypadku klusek śląskich, by się równo gotowały.
  6. Kluski wrzucać na wrzątek. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 3-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
  7. Kluski wyjmować z wody łyżką cedzakową lub szumówką na durszlak. Od razu polewać zimną wodą i przekładać na półmisek lub talerze.
  8. Podawać z zeszkloną cebulką i surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.