piątek, 3 maja 2019

Faszerowany schab z piekarnika




Kiedy nadchodzą święta lub szykuje się jakaś rodzinna impreza wyszukuję jakiś nowych przepisów na dania lub słodkości.
Lubię nowe smaki ale też miło zaskakiwać swoich gości.
Tym razem był to faszerowany schab, który przygotowałam na świąteczny obiad.
Niestety większość zdjęć tej potrawy, to zdjęcia robocze, bo jak to bywa w święta nadmiar obowiązków związanych z przygotowaniami …
Ale muszę przyznać mięso wyszło pysznie aromatyczne, kruche i soczyste.
Zapewniam, że jeszcze nie raz zagości na moim stole i nie tylko z okazji świąt.

Składniki:

1,5kg schabu
8-10 plastrów parzonego wędzonego boczku lub wędzonej szynki
8-10 plastrów ulubionego żółtego sera ( dobrze gdyby ładnie się roztapiał)
2 duże pomidory w plastry
3-4 ogórki kiszone w plasterki
1 duża cebula żółta lub czerwona do wyboru w plasterki
1 czerwona papryka pokrojona w pasma

Składniki marynaty: sól, pieprz, majeranek rozmaryn, tymianek, słodka papryka,             po 4 łyżki sosu sojowego i musztardy u mnie Kremska, 2 łyżeczki czosnku granulowanego ( możecie użyć świeżego przeciśniętego przez praskę) 3 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Najczęściej schab od góry posiada tłuszczyk ( nie odkrawać go będzie ładnie trzymać mięso w całości) oraz tak zwany warkocz z boku, który można zostawić. Odwracamy mięso tłuszczykiem do dołu.  
Teraz nacinamy mięso w plastry około 1 cm nie docinając do końca tworząc kieszenie które będziemy faszerować boczkiem, warzywami, serem i warzywami.
Z podanych składników przygotować marynatę z dodatkiem ziół oraz przypraw.
Powstałą marynatą dokładnie posmarować mięso na zewnątrz oraz pomiędzy plastrami po czym zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jednak aby zamarynowane mięso poleżało w lodówce przez noc.
Gotowe zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego kolejno poprzekładać wcześniej przygotowanymi dodatkami. Trzeba jednak pamiętać aby naczynie było nieco większe niż mięso przed faszerowaniem.
Po przełożeniu zwiększy swoją długość. Kiedy przekładałam po raz pierwszy swoje mięso nie użyłam cebuli po prostu zapomniałam w świątecznym pośpiechu następnym razem dodam na pewno. Świetnie dopracowałaby smak potrawy.
Przygotowane naczynie z nadzianym schabem szczelnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1,5godziny. Odkryć około 20 minut przed końcem pieczenia aby mięso ładnie się przyrumieniło.
Powstały sos z pieczenia mięsa można przecedzić przez sito, zagęścić i wykorzystać do podania z pieczenią w towarzystwie ziemniaków lub kaszy.





Inspiracja internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz