piątek, 3 maja 2019

Domowe chlebki naan


Oryginalnie chlebek naan wypiekany jest w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor.  Nie mam niestety porównania  ale mam nadzieję, że ten pieczony w domowym piekarniku będzie równie smaczny.

W Indiach podawany z dodatkiem czosnku, cebuli, warzyw, sera, jagnięciny... Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.


I z tej właśnie okazji pojawił się i u mnie kiedy miałam przyjemność testować produkty firmy Patak's która w swojej ofercie posiada aromatyczne indyjskie sosy, pasty przyprawowe, chutnej oraz pikle kuszące przyprawami, kolorami i niezwykłymi aromatami

Składniki na 8 niedużych chlebków:

300g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant 7g
1/3 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki miękkiego masła
2 łyżeczki mieszanki ziół tajskich (czosnek, kolendra, liście kolendry, chili, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski)

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki  przełożyć do miski połączyć z rozpuszczonymi drożdżami i zagnieść ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Po około 30 minutach( u mnie było ciepło więc szybko wyrosło) ciasto podzielić na 8 części z każdej utworzyć kulkę, którą podłużnie rozwałkować.
Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 220stopni na najwyższym poziomie przez około 10minut/ na złoty kolor




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz