Bułeczki z wiśniami i kruszonką

Ostatnio mam jakiegoś bzika hehe na punkcie bułeczek drożdżowych, nie no żart oczywiście.Ale prawdę mówiąc ostatnio dużo piekę takich różnych bułeczek drożdżowych, są i  do zjedzenia w domu oraz do pracy.Ostatnio jakoś mam mało wolnego czasu i za to ostatnio brak wpisów,ale postaram się w miarę możliwości w wolny dzień od pracy przygotować kilka wpisów. Bułeczki drożdżowe są smaczne i w sumie proste do zrobienia jak się ma maszynę do wypieku chleba.Wypiekacz do chleba super sprawa, wrzucamy tam potrzebne składniki , ustawiamy program i zapominamy o tym na 1,5 godziny.Tyle akurat trwa zagniatanie, wyrabianie i wyrastanie ciasta, a jak już mamy wyrośnięte ciasto to uformowanie bułeczek szybko idzie i potem znów zapominamy na kilka minut aż bułeczki wyrosną.U mnie wyszło 12 pysznych bułeczek, wyjęłam z piekarnika , poszłam po aparat i tu zaskoczenie hehe ..3 bułeczek brak, tak to jest jak w domu ma się łasucha na słodkości.
Składniki na około 15 drożdżówek:

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 30 - 45 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:

  • dowolne nadzienie [ u mnie dżem wiśniowy]
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g masła, miękkiego lub roztopionego

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.Wszystkie składniki kruszonki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami w celu otrzymania kruszonki.Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Źródło -klik..

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.