Domowe wafle

Domowe wafle 2

Wafle, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Przepis jest banalnie prosty – gotowe andruty i masa z czterech składników.

Wafle najlepiej smakują następnego dnia, kiedy odpowiednio zmiękną. To chyba w tym tkwi ich urok – nie są twarde jak typowe wafle, które kupujemy w sklepie. Masa kakaowa sprawia, że andruty miękną. Kocham te wafelki 🙂

Składniki:

  • 1 paczka dużych andrutów (użyłam 7 wafli o wymiarach ok. 24 x 30 cm)
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g cukru pudru

Masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubić na parze z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (w dużym garnku zagotować na dnie wodę i wstawić do niego mniejszy garnek, ale tak żeby dnem nie dotykał do wody).

Pod koniec ubijania dodać kakao.

Masę ostudzić.

Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy.

Gotową masę rozsmarowywać równomiernie na waflach i przykrywać kolejnym waflem.

Postępować tak, aż do wykorzystania całej masy.

Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Przed podaniem pokroić na mniejsze wafelki.

Domowe wafle

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.