X

Czego szukasz?

Przepis

Wpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów np.: jajecznica, gulasz albo flaczki…Właśnie, przecież nie mam na blogu Flaczków z boczniaków, wybór był oczywisty. Efekt przedstawiam poniżej.

Flaczki z boczniaków. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 300 g boczniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • łyżka suszonej słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe 
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,2 l wody lub wywaru warzywnego
  • 1/2 gałki muszkatołowej lub np. 1/2 łyżeczki zmielonej
  • sól, pieprz
  • ew. sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub np. zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera w cienkie słupki. Cebulę w kostkę, a następnie pora w pół plasterki.

Krok 2:

Warzywa podsmaż na oleju, około 5 minut. Następnie dodaj grzyby, smaż jeszcze chwilę ale nie za długo aby się nie rozpadły.

Krok 3:

Następnie dodaj przyprawy: czosnek i imbir starte na drobnej tarce oraz liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę w proszku. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając delikatnie aby nie rozdrobnić grzybów.

Krok 4:

Wlej wodę lub np. wywar warzywny. Zetrzyj gałkę muszkatołową, gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości warzyw.

Kulinarne eksperymenty

Jest wiele dań podróbek które w wersji wegetariańskiej lub wręcz wegańskiej miały naśladować mięsne oryginały. Sa to np.: wege burgery, wege steaki czy nawet veggie jerky SERIO. Niektóre się bardziej, inne mniej udane, ale wśród tych kulinarnych eksperymentów na pewno wybijają się flaczki z boczniaków. Przypominają oryginał smakiem i teksturą. Nie posiadają jednak, jak to mawia Andrew Zimmern „fekalnego aromatu”. 

Przygotuj Flaczki z boczniaków samemu w domu, z pewnością przekonasz się że warto. Przepis jest prosty, ale jeżeli sprawi jakieś problemy pisz śmiało. Jestem na posterunku 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

A jeśli szukasz innych przepisów wegetariańskich, znajdziesz je TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. mam wielką ochotę na te flaczki, ale mam pytanie, czy mogę potrawę po zrobieniu, zawekować i przetrzymać jakiś czas w słoiku?

  2. Pierwszy raz zrobiłam! Pyszne danie! Nawet rodzinni mięsożercy zachwyceni!Dziękuję za przepis!

  3. przepis brzmi bardzo, bardzo smacznie i prosto.. zastanawia mnie tylko ilość imbiru.. czy nie przebija się wyraźnie w smaku? nie zdominuje potrawy? 🙂

  4. Pierwszy raz robiłam potrawę z boczniaków. Wyszło pycha dziękuję

  5. Trafiłam tu z miesiąc temu. Wykorzystałam już tyle przepisów z tej strony, że nie jestem w stanie ich zliczyć 😀 Wszystko łatwe do wykonania, a do tego pyszne 😉 Jutro robię te flaczki 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  6. Można zastąpić imbir inna przyprawą?
    Za daleko mam do sklepu a całą resztę przygotowałam

Sprawdź również