Krem szparagowy na mleku kokosowym

Już są, sezon szparagowy ruszył! Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Idealna przystawka na uroczysty obiad lub wykwintny codzienny obiad. Dziś propozycja z dodatkiem mleka kokosowego.

Zupa z delikatną nutą kokosową jest pyszna, kremowa, zachwycająca! Nieskazitelną biel zupy podkreśliłam dodatkiem prażonego, czarnego sezamu.

Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów. Taki wywar intensyfikuje szparagowy smak, a w kuchni nic się nie marnuje. Warto zbierać obierki z białych szparagów, bo można przechowywać je w lodówce dobrych kilka dni, a potem hurtem wykorzystać.

Wiem, że nie wszyscy przepadają za szparagami, ale warto dać im drugą szansę. To pierwsze wiosenne warzywo wnosi do naszej diety mnóstwo wartości odżywczych — witamin i składników mineralnych. Są niskokaloryczne, mają silne działanie oczyszczające i moczopędne.

Składniki:

  • 600-700 g białych szparagów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • około 3000 ml wody
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czarny sezam

Przygotowanie:

  • szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki, obrać omijając główki szparagów, ciągnąc nożyk z góry do dołu. Zebrane szparagowe odpadki zalać taką ilością wody, by je przykryć płynem i gotować 20 minut. Odcedzić i odstawić
  • szparagi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, główki szparagów odłożyć
  • obraną, posiekaną cebulę zezłocić na maśle, następnie dodać kawałki szparagów i przesmażyć razem. Dolać wywar z obierków i mleko kokosowe. Gotować około 20 minut do miękkości szparagów. 5 minut przed końcem dołożyć główki szparagów
  • uprażyć sezam na suchej patelni bez tłuszczu
  • wyłowić główki szparagów. Resztę zmiksować. Dosmaczyć solą i sokiem z cytryny
  • podawać z główkami szparagów, posypaną czarnym sezamem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *