KREM MAŚLANY Z MASCARPONE

by Magdalena Indyka
Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone do tynkowania i dekorowania tortów.  

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 60 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  1. Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 2-3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. 
  4. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
    Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  5. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  6. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  7. Gotowym kremem tynkujemy tort. 
  8. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  9. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
Uwagi:
  1. Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm).
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Zamiast cukru pudru można do kremu dodać mleko skondensowane słodzone, w ten sposób otrzymacie trochę inny krem maślany do dekoracji.
  5. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  7. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  8. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  9. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  12. Krem maślany z mascarpone można zamrozić. 
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem maślany z kakao, krem z masłem i czekoladą, Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

125 komentarzy

MMonika 04/10/2022 - 19:59

Witam. Czy moge tym kremem otynkowac tort ktory bedzie przelozony kreme oreo?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/10/2022 - 20:23

Tak 🙂 Torty można otynkować dowolnym kremem maślanym, nieważne jaki krem ma w środku. Krem maślany do tynkowania to dekoracja tortu. Można ją zjeść lub nie, bo nie każdy przepada za takim kremem. Robię różne smaki tortów i wybieram różne kremy do tynkowania.

Odpowiedź
Krystyna 06/05/2022 - 14:55

Czy wzory robione z tytylek na otynkowanym torcie robi się na zimnym tynku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:52

Ja schładzam trochę tort, aby tynk nie był miękki i sobie go szybko nie zniszczyć przez przypadek.

Odpowiedź
Katarzyna 20/10/2021 - 17:46

Dzień dobry,
mam opłatek na papierze cukrowym, który chciałabym położyć na kremie maślanym z mascarpone. Kiedy mogę udekorować tort (ile czasu przed podaniem), by opłatek się nie rozpuścił?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2021 - 21:26

Opłatek z masy cukrowej (wydruk cukrowy) nakładam tuż po otynkowaniu, gdy krem jest jeszcze miękki. Wtedy lepiej się ten opłatek przykleja. Można go przykleić później. Ale tort trzeba wyciągnąć wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł. Opłatek możesz położyć dwa dni przed podaniem, wtedy gdy tynkujesz tort. On na kremie maślanym się nie rozpuści. Wydruk z masy cukrowej rozpuszcza się na kremach śmietankowych lub na bazie śmietanki i mascarpone, np. krem czekoladowy. Na kremach maślanych lub ganache można go bez problemu nakładać.

Odpowiedź
Ja 02/09/2021 - 12:01

Czy ten krem będzie Ok do tynkowania piętrowego tortu? Będę robić taki pierwszy raz a z tym tynkiem pracuje mi się najlepiej…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/09/2021 - 17:44

Tak 🙂

Odpowiedź
Paula 22/01/2023 - 19:41

Witam. Czy jeśli chcę na bok tortu przykleić literki z masy cukrowej to muszę je jakoś mocować za pomocą kleju ? Czy będą się trzymać na samym tynku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/01/2023 - 14:37

Jeśli literki są małe to bez problemu można je przykleić na tynk, ale musi być trochę miękki. Wyciągnij tort pół godziny przed dekorowaniem, aby tynk trochę zmiękł. Można literki posmarować odrobiną kremu maślanego lub roztopioną, ostudzoną czekoladą.

Odpowiedź
Natalia 26/03/2021 - 17:50

Pani Magdo, czy do tego kremu przykleją się posypki, np gwiazdki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/03/2021 - 19:42

Tak. tylko krem musi być miękki, przed schłodzeniem.

Odpowiedź
Marta 03/03/2021 - 10:26

Bardzo dziękuję za ten przepis! Nareszcie tynk, który mi smakuje (a już wersja z kakao…?) długo szukałam takiego tynku 🙂 teraz tynkowanie to zabawa a nie koszmar

Odpowiedź
Ania 06/02/2021 - 22:17

Bede robic niebieski krem (sukienke Elsy z Krainy Lodu), ile dodac bialego barwnika zanim dodac niebieski. Bede robic z podwojnej porcji. Dziekuje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 09:28

W 8 punkcie piszę, że dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy zadowalający nas kolor biały. Nie mogę podać konkretnej ilości, bo to zależy od wyjściowego koloru kremu (jeden jest bardziej żółty od innego) i jego ilości.

Odpowiedź
Gwóźdź azdag 26/11/2021 - 17:21

Można nie dawać cukru pudru? Niestety zapomniałam kupić

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/11/2021 - 18:17

Można nie dodawać, jednak smak już nie będzie taki sam.

Odpowiedź
Weronika 27/01/2021 - 16:37

Witam,
Czy na masę śmietanowa mogę dać ozdobny zrobione z masy maślanej? I ozdobić nim boki? Nie będzie za ciężka ta masa na śmietanę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/01/2021 - 00:25

Na wierzch tortu można. Ale po bokach mogą być za ciężkie. Krem maślany nie przyklei się do kremu śmietankowego.

Odpowiedź
Matura M. 02/03/2021 - 20:49

Dzień dobry,
Czy mogłabym zamiast gotowego barwnika dodać np. sok z buraka aby uzyskać różowy kolor tynku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/03/2021 - 16:54

Można. Nie robiłam w ten sposób, ale wiem, że dziewczyny używają soku z buraka do barwienia kremu 🙂

Odpowiedź
Anna 18/04/2021 - 23:04

Witam czy na tynku z mascarpone moge przykleic mase cukrowa wybite imię mi chodzi czy nie spadnie . Dziękuję za odp

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/04/2021 - 21:46

Można.

Odpowiedź
Magdalena 04/12/2020 - 18:09

Dzień dobry,
Chciałabym użyć tego kremu do ozdobienia tortu różami i mam pytanie: czy po wstępnym „okruszkowym” tynkowaniu trzeba schłodzić tort? I na schłodzonym robimy róże? Jeśli tak, to jak długo powinien się chłodzić? Z góry dziękuję za pomoc!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/12/2020 - 19:27

W tym przypadku już nie trzeba schładzać.

Odpowiedź
Magdalena 04/12/2020 - 21:24

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

Odpowiedź
Gabriela 01/02/2021 - 11:56

Dzień dobry, czy te 50g cukru ma znaczenie dla struktury/stabilności kremu, czy można dodać mniej?
Kremy do tynkowania są przeważnie mega słodkie i moim zdaniem psują efekt i smak właściwy tortu. Tynk z mlekiem w proszku jest z kolei bardzo mdły.
Jak Pani myśli?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/02/2021 - 12:43

Myślę że mamy różne gusta, bo mi te kremy smakują i nie psują smaku tortów, które robię. Możesz zawsze dać więcej lub mniej cukru wg upodobania. Kremy maślane bez cukru są wg mnie mdłe.

Odpowiedź
Emilia 09/12/2020 - 11:21

Dzień dobry. Dopiero zaczynam przygodę z tortami. Użyłam tego kremu do tynkowania, wygląda pięknie ale jest smakowo bardzo ciężko. Czy coś podobnego ale lżejszego może Pani zaproponowac? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/12/2020 - 19:16

Proszę spróbować krem maślany z mlekiem w proszku.

Odpowiedź
Villemo 27/10/2020 - 19:51

Cześć Madziu,
podpowiedz proszę czy ten krem do tynkowania oraz krem do tynkowania z mlekiem skondensowanym nadają się aby położyć na nich zrobioną koronkę jadalną jako dekorację? Koronka nie rozpłynie się?

Odpowiedź
kkkka 23/10/2020 - 07:55

a mogę dodać nutelli, żeby uzyskać czekoladowy smak, czy lepiej czekoladę rozuszczoną w kąpieli ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/10/2020 - 14:33

Lepiej czekoladę. Nutella nawet w lodówce jest miękka. Krem z Nutellą szybciej robi się miękki.

Odpowiedź
Agnieszka 03/10/2020 - 09:44

Na foremke fi20 powinno wg przelicznika byc 200gram masla, 125ml mleka skondensowanego i 300 g mascarpone. A mam tylko 165g mascarpone. Ile powinna wtedy dac masla? Tyle co mam mniej mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/10/2020 - 15:52

Tak, tyle ile brakuje mascarpone.

Odpowiedź
Dzulia88 07/08/2020 - 12:58

Który krem jest lepszy do tynkowania tortu biszkopt, krem śmietanowy z mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt? Lepiej otynkować kremem maślanym z mascarpone czy kremem śmietanowym z mascarpone? Na wierzch chce dać drip z białej czekolady z barwnikiem i na to figurkę. Co Pani radzi?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2020 - 13:47

Oba kremy są dobre. Figurki z masy cukrowej nie wolno kłaść bezpośrednio na krem śmietankowy. Jeśli wybierzesz krem śmietankowy to zabezpiecz figurkę od spodu roztopioną czekoladą. Krem śmietankowy jest delikatny i ciężka figurka może się zapaść w takim kremie. Krem maślany jest stabilniejszy.

Odpowiedź
Justyba 10/02/2023 - 22:47

Witam, czy krem po rozmrożeniu można od razu używać czy lepiej przemiksowac?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/02/2023 - 14:21

Po rozmrożeniu trzeba krem ponownie zmiksować. Inaczej się rozwarstwia.

Odpowiedź
D, dzulia88 06/08/2020 - 14:25

Czy mogę otynkować tort kremem ze śmietany z mascarpone czy lepiej to zrobić kremem maślanym z mascarpone? Jako dekoracje chce zrobić drip z białej czekolady z dodatkiem niebieskiego barwnika i postawić ozdobna figurkę. Tort 24 cm planuje nastepujaco: biszkopt, krem że śmietany i mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt. To będzie mój trzeci tort w życiu, więc doświadczenie marne. Czy Pani zdaniem tort wyjdzie ok? Jakieś rady? No i co z tym tynkowaniem? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2020 - 01:07

Obojętnie jaki krem dasz będzie ok. Polewę można położyć na każdy krem, ważne aby tort był dobrze schłodzony. Do kremu śmietankowego dałabym owoce – świeże maliny lub frużelinę z malin.

Odpowiedź
Dzulia88 07/08/2020 - 13:00

Dziękuję za odpowiedź.
Miałam problemy techniczne, nie wyświetlały mi się komentarze i powieliła pytanie, więc może Pani ten wtórny komentarz usunąć ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2020 - 13:44

One mi się pojawiają 🙂 Mam włączoną moderację komentarzy i spokojnie wystarczy napisać jeden.

Odpowiedź
mariola 17/07/2020 - 09:34

dzień dobry. czy zawsze trzeba dodawać biały barwnik/wybielacz aby uzyskać inny kolor? chciałabym uzyskać różowy kolor i zastanawiam się, czy mogę dodać jedynie różowy barwnik i wszystko będzie ok.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/07/2020 - 09:45

Można dodać sam różowy. Ale może wyjść łososiowy, ponieważ krem maślany jest lekko żółty. Biały barwnik oczyszcza kolor.

Odpowiedź
PaulinkPa 22/06/2020 - 12:08

Mam pytani, który krem do tynkowania będzie bardziej stabilniejszy milky way czy krem z mlekiem skondensowanym?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/06/2020 - 21:39

Krem maślany z mlekiem skondensowanym.

Odpowiedź
PAULINA 06/08/2020 - 15:32

Czy tym kremem można od razu obkładać tort czy należy go odstawić jak np. Ganache z białej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2020 - 01:02

Od razu. W przepisie nic nie ma o leżakowaniu :).

Odpowiedź
Lencia 19/06/2020 - 14:54

Mam pytanie odnośnie kremu do tynkowania jaki najlepiej się sprawdzi przy obecnych upałach. Czy jest jakiś krem, który wytrzyma te upały?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2020 - 18:17

Tak. Każdy krem maślany będzie dobry na upały. Trwalszy może być krem maślany z mlekiem skondensowanym, bo nie ma w nim mascarpone.

Odpowiedź
Beata 03/10/2020 - 18:00

Witam. Mam pytanie jaki krem do tankowania będzie lepszy pod opłatek waflowy. Maślany z mascarpone czy krem z ubitej śmietany i mascarpone . I czy jakbym zrobiła że śmietany i mascarpone czy opłatek mogę położyć dzień prędzej czy dopiero przed podaniem?

Odpowiedź
Agnieszka 01/06/2020 - 21:52

Witam czy musze używać wybielaczy i barwników. Czy mogę zostawić tak jak jest pod masę cukrową.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/06/2020 - 10:22

Jeśli krem ma być pod masę cukrową to nie trzeba barwników dawać. Dajemy tylko wtedy gdy chcemy udekorować kremem tort :).

Odpowiedź
Aleksandra 16/01/2021 - 21:17

Cześć! 🙂 Zorbilam krem pierwszy raz, wydaje mi się że wyszedł OK. Idzie do mrożenia i za kilka dni będę nim dekorować tort. I tu pytanie, czy po rozmrozeniu w lodowce i ociepleniu na blacie, na etapie miksowania będę mogła dodać jeszcze barwnik i ekstrakt waniliowy. Zapomniałam wcześniej ? Jedynie wybieliłam, a ma być kolor.
Pozdrawiam ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2021 - 19:19

Tak, możesz to zrobić gdy krem w trakcie miksowania zrobi się jednolity :).

Odpowiedź
Klaudia Kruk 30/04/2020 - 14:18

Po przygotowaniu kremu ile można stać maksymalnie, gdzie i jak go przechowywać? Czy na przykład przez godzinę/2 po zrobieniu go nic się z nim nie stanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/05/2020 - 08:53

To zależy jak gorąco jest w domu. Ja zostawiam na blacie, ale co kilka minut wkładam do lodówki, aby nie zrobił się za luźny od ciepła.

Odpowiedź
Amatorka 27/04/2020 - 16:39

Czy mleko skondensowane ma być schłodzone czy też w temp pokojowej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/04/2020 - 06:54

W temperaturze pokojowej.

Odpowiedź
Sylszy2345 15/04/2020 - 09:54

Czy do kremu mozna dodac biala czekolade?
Jeżeli tak to rozpuścić ja w kapieli wodnej? Jaka ilosc czekolady?
Czy dodawać do ubitego masla czy juz do gotowego krenu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/04/2020 - 13:45

Tak, po dodaniu mascarpone, gdy krem będzie już jednolity i gładki. Nie wiem ile. Do smaku. Nie dodawałam, więc trudno mi powiedzieć ile tej czekolady dać.

Odpowiedź
Sil 08/02/2020 - 04:23

Witam,
Do kremu maslanego mozna wlozyc chrupie dodatki (beza, wafle), a jak w przypadku tego kremu z mascarpone? Rozmoczy takie dodatki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/02/2020 - 19:51

Można 🙂 Kremy maślane nie rozpuszczą takich rzeczy. Z mascarpone też.

Odpowiedź
Anna 06/02/2020 - 11:56

Witam, czy na tą masę mogę normalnie położyć opłatek na tort ? Z tego co wiem nie na wszystkie masy można kłaść.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/02/2020 - 12:48

Na ten krem możesz bez problemu położyć zwykły opłatek jak i wydruk na masie cukrowej. Jeśli zależy Ci na ładniejszych kolorach, to polecam wydruk na masie cukrowej, ale zwykły opłatek też będzie dobry.

Odpowiedź
LaLoba 13/01/2020 - 10:15

Bardzo fajny krem. Dodałam mascarpone, co odciążyło krem od ciężkiego maślanego smaku.
W drugiej turze robiłam niebieski z odrobiną barwnika w żelu, miałam wrażenie jakby masa się nieco zważyła i wypływało z niej trochę wody. Może barwnik powinien być w proszku? W każdym razie otynkowałam nim tort, więc nie wyszło najgorzej 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/01/2020 - 00:36

Barwnik w żelu raczej nie powoduje warzenia się kremu. Sama używam cały czas barwniki w żelu do tego kremu i nic się nie działo. A może za dużo mascarpone było? Nie zwiększałam ilości mascarpone i nie wiem jaką konsystencję ma krem. Trudno mi powiedzieć co się stało, ale barwnik w żelu bez problemu można dawać do tego kremu.

Odpowiedź
Justyna 17/12/2019 - 18:19

Robilam ten krem zgodnie z opisem A wyszedł mi bardzo gęsty i sztywny nie taki jak na filmiku. Co zrobiłam nie tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/12/2019 - 19:28

To może z powodu chłodniejszego masła. Jeśli masło było bardzo miękkie krem wychodzi luźniejszy. Ale był gładki? Dało się nim tynkować?

Odpowiedź
Klaudia 29/12/2019 - 09:09

Robilam dziś masę, mimo odpowietrzrnia, miała bardzo dużo powietrza, co mogłam zrobić źle ?♥️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/12/2019 - 22:36

To zależy jaki mikser i mieszadło było używane. Gdy ucieram krem mieszadłem flexi w planetarnym mikserze łatwiej jest mi odpowietrzyć krem. Gdy używałam ręcznego miksera było to niemożliwe. Mój mikser niestety niezbyt dobrze uciera i zawsze mam małą ilość pęcherzyków w kremie. Poza tym nie lubię długo czekać i skracam czas końcowego, wolnego ucierania. Także możliwe jest, że zrobiłaś wszystko tak jak należy, ale Twój mikser nie spisał się na medal. U mnie mimo najwolniejszych obrotów w mikserze mam wrażenie, że za szybko uciera krem. Ostatnio 10 minut ucierałam krem na najwolniejszych obrotach i nie byłam do końca zadowolona z efektu.

Odpowiedź
Jola 01/06/2020 - 15:49

Czy zamiast cukru można do kremu dodać ksylitol? :))

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/06/2020 - 19:31

Nie wiem, nie używam ksylitolu. Pewnie tak, jeśli zachowuje się tak jak cukier.

Odpowiedź
Anna 25/11/2019 - 11:17

Witam,

Czy ten krem nadaje się do zrobienia dekoracji do tortu – kwiatów ? Czy lepiej użyć innego kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/11/2019 - 00:31

Nadaje się.

Odpowiedź
Anna 26/11/2019 - 05:41

A jeśli zamiast cukru pudru dam mleko skondensowane to ile go dodać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/11/2019 - 23:08

Na te proporcje dałam ok 100g = 90ml.

Odpowiedź
Martyna 11/11/2019 - 16:52

Hej?to już mój drugi komentarz pod tym przepisem?tym razem chciałabym użyć tego kremu w wersji z czekoladą do otynkowania tortu Rocher. I mam pytanie- czy to będzie ok? Tort na blatach bezowych z kremem Nutella plus mascarpone. Dziękuję

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/11/2019 - 00:00

Ciężko mi powiedzieć. Beza jest delikatna i osobiście bym nie tynkowała takiego tortu tak ciężkim kremem. Ale jeśli musisz to można spróbować. Ale uważaj przy tynkowaniu. Do tego kremu jak najbardziej można dodać kakao lub czekoladę.

Odpowiedź
Marcin 07/10/2019 - 14:44

Witam.Czy ten krem nadaje się by przełożyć nim blaty tortu?I czy jak twardnieje to w temperaturze pokojowej długo utrzymuje swoją konsystencję?Chodzi mi o to,że muszę przetransportować komunikacją miejską tort.Podróż około 2h w tym 1h w autobusie czy nie zacznie się rozpuszczać za bardzo?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/10/2019 - 00:51

Ten krem jest smaczny, ale nie na tyle, aby przełożyć nim tort. Lepszy będzie krem budyniowy jak np. w torcie dla baletnicy (krem cytrynowy) lub krem Russel w torcie Miś (krem czekoladowy). Dziś na blogu pojawiło się ciasto z kremem brzoskwiniowym. Musy owocowe też będą dobre, ponieważ zawierają żelatynę.

Odpowiedź
MmmMagdalenama 18/09/2019 - 13:47

Krem jest świetny 🙂 Tym razem chcę zrobić ten krem w wersji czekoladowej. Dodać kakao czy czekoladę? w jakim momencie i w jakich proporcjach?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/09/2019 - 11:35

Można kakao lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ja daję do smaku lub koloru.

Odpowiedź
Andżelika 15/09/2019 - 14:54

Nie mam pojęcia co robię źle. Robiłam dwa razy i dwa razy mi się zwarzył. Masakra ręce mi opadają. Krok po kroku tak samo i tak samo mi się popsuł. Wypływa z niego biała ciecz. Co robić???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/09/2019 - 22:04

Czy masło i mascarpone były w tej samej temperaturze? Jak długo ucierałaś masło przed dodaniem mascarpone? Minimum 10 minut? Masło nie może być za miękkie przed utarciem. Wtedy szybko się warzy. Zwarzony krem maślany uratujesz podgrzewając go na parze wodnej. Miksuj cały czas, aż się ujednolici. Potem do lodówki, aby się trochę schłodził i stężał. Co jakiś czas mieszaj,aby nie stwardniał. Jeśli tak się stanie. Ociepl go do temp. pokojowej i zmiksuj ponownie.

Odpowiedź
Marzena 28/07/2020 - 15:36

Cześć!
Planuję skorzystać z przepisu. Jednak mój tort będzie o średnicy 24 cm, na 4 blaty. Proszę mi powiedzieć, jak mam policzyć składniki by starczyło na otynkowanie? Czy na ten krem mogę poukładać żywe kwiaty? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/07/2020 - 17:29

Najpierw w przeliczniku foremek oblicz składniki na średnicę, np. z 16 cm na 24 cm. Potem otrzymany wynik dzielisz przez wysokość mojego tortu (chyba 9cm) i mnożysz przez wysokość swojego tortu. Można dać kwiaty. Trzeba je zabezpieczyć folią do żywności.

Odpowiedź
Ania ania 27/08/2019 - 13:51

Czy na torcie otynkowanym tym kremem można układać małe bezy?lub makaroniki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/08/2019 - 18:08

Tak 🙂

Odpowiedź
Toorciara 16/08/2019 - 12:32

Czy na ten tynk można położyć koronkę ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/08/2019 - 00:14

Nie kładłam, ale myślę, że tak. Ozdoby z masy cukrowej można kłaść bez obaw.

Odpowiedź
MagdaMagdMagdaa 24/07/2019 - 13:37

A czy ten krem bedzie odpowiedni róznież do zrobienia dekoracji min. małych rozetek i włosów ( Wilton 233)?
Mnie juzż tez troche „przejadł” się tynk mleko skondensowane plus masło i chciałabym wypróbowac czegoś nowego 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/07/2019 - 15:12

Nie używałam jeszcze tej tylki do włosów z tym kremem, ale da radę. To nie jest bardzo gęsty krem. Na pewno nada się do tylki nr 234 z większymi dziurkami.

Odpowiedź
Iwonaona 05/12/2019 - 10:33

Przepyszny krem i jeszcze z żadnym innym nie pracowało mi się tak dobrze 🙂 Ale mam pytanie – czy ten krem można mrozic?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/12/2019 - 17:54

Można 🙂 Potem do lodówki i po kilku godzinach na blat kuchenny, aby się ocieplił. Następnie ponownie zmiksować, min. 10 minut, aż będzie kremowy.

Odpowiedź
Katarzyna 03/07/2019 - 17:13

No rewelacja, ten krem… powiem szczerze ze jest super? nie za slodki.
zawsze korzystam z Pani przepisow i sie nie zawiodlam. Dzisiejszy krem urozmaicilam o Nesquik…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2019 - 20:17

Cieszę się, że się spodobał 🙂 Ostatnio coraz częściej z niego korzystam 🙂 Ale lubię też ten z samym mlekiem skondensowanym 🙂

Odpowiedź
Ewelina Urlik Ewelina rwr 22/07/2020 - 11:11

Witam , czy krem do otynkowania tortu można zrobić w thermomixie ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/07/2020 - 23:26

Nie wiem. Nie mam thermomixa.

Odpowiedź
Martyna 11/06/2019 - 14:54

Hej, czy ilość kremu z przepisu wystarczy na tort 18cm razem z 12 babeczkami? czy albo to albo to?dzięki!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/06/2019 - 19:36

Przepraszam, źle napisałam. Na otynkowanie tortu lub babeczki 🙂

Odpowiedź
Monika 25/10/2019 - 22:56

Witam serdecznie,

Zrobiłam dzisiaj krem maslany z mascarpone, faktycznie smaczniejszy niż zwykły maslany? robiłam piętrowy tort i po otynkowaniu okazało się, że zrobiłam go trochę za dużo… Ile wytrzyma w lodówce w pojemniku? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/10/2019 - 23:15

To krem z mascarpone. Zwykły maślany dłużej wytrzyma w lodówce. Chyba lepiej będzie go zamrozić. Ale tu też nie wiem jak się zachowa mascarpone po rozmrożeniu. Nie sprawdzałam tego kremy pod względem świeżości po kilku dniach.

Odpowiedź
M 07/06/2019 - 17:18

Po otynkowaniu tortu z masy zaczał wyciekać biały płyn – użyłam białego wybielacza do kremów, reszta składników jak w przepisie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym ale nie wiem co dalej – to tort na zamówienie. Co mogę zrobić, żeby go uratować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/06/2019 - 17:55

Nie wiem. Pierwszy raz słyszę, aby wyciekał płyn z kremu. Ile dałaś barwnika? Dużo? Po schłodzeniu wyciekał płyn, czy tuż po nałożeniu?

Odpowiedź
Malwina 09/06/2019 - 01:06

Po schłodzeniu. Barwnik w proszku, biel tytanowa – 3 łyżeczki. Ubiłam masło z mlekiem skondensowanym I pokryłam cienka warstwa, po wczesniejszym dokladnym osuszeniu masy. Uszlo w tłoku ale muszę poeksperymentować I znaleźć mase do tynkowania pewna 100%

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/06/2019 - 11:09

Nie rozumiem. Po schłodzeniu kremu czy tortu? Osuszałaś masę?

Odpowiedź
OOlglgaOl 06/09/2020 - 17:46

Czy można dodać do tego kremu trochę soku z cytryny, żeby złamać tę słodkość?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/09/2020 - 00:26

Tak 🙂

Małgorzata 12/07/2019 - 08:45

Też mi sie tak raz zrobiło ale przy masie maślanej z mlekiem skondensowanym. Zakładam że masa była minimalnie zważona, bo przy takim procesie właśnie sie oddziela płyn od masy.

Odpowiedź
Ła Agata Agata 22/05/2019 - 13:19

Czy można dodać do niego lemon curd zamiast aromatu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/05/2019 - 19:03

Nie wiem, nie dodawałam.

Odpowiedź
Aga 09/05/2019 - 12:17

Czy można ten krem zrobić dzień przed dekorowaniem i dać go do lodówki? Potem go ocieplic i trochę ubić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/05/2019 - 09:05

Nie wiem. Tego jeszcze nie miałam okazji sprawdzić.

Odpowiedź
Agu 08/05/2019 - 20:57

Czy można babeczki udekorować nim dzień wcześniej? Nie będzie obsychał na brzegach ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2019 - 21:22

Można 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 10/05/2019 - 09:00

super, dziękuję bardzo! 🙂

Odpowiedź
Ewelina 05/05/2019 - 20:29

Czy można ten krem zamrozić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/05/2019 - 17:07

Nie mroziłam tego kremu więc nie wiem. Ze względu na mascarpone bałabym się go mrozić. Ale jak tylko się dowiem, to dodam informację do przepisu.

Odpowiedź
Ewa 02/05/2019 - 21:06

Madziu ten krem jest rewelacyjny do tynkowania ,świetnie się rozprowadza i wygładza. Jest idealny pod polewy .Od dzisiaj to mój ulubiony 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/05/2019 - 21:51

Cieszę się, że Ci się tak spodobał 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Agata 13/09/2020 - 16:57

Czy biały barwnik w proszku spełni tak samo funkcję jak barwniki wybielacze? Czy to jest to samo?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/09/2020 - 18:37

To jest to samo, ale nie wiadomo jak bardzo wybiela. Ja teraz użyłam białego barwnika Sugarflair Extra white i jest super. Mogę powiedzieć, że lepszy od popularnego wybielacza Wilton. Na Facebooku i Instagramie ostatnio o tym pisałam.

Odpowiedź
Aga 01/06/2019 - 21:34

Mi się wydaje, ze krem bez schłodzenia jest jednak za rzadki 🙁

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.