poniedziałek, 6 maja 2019

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy jest wspaniałym dodatkiem zarówno na zimno np. do jajka, lub na ciepło do zrazików mielonych,czy gotowanej wołowiny. Dziś przygotowałam go do zrazów wieprzowych i tagliatelle.
SKŁADNIKI:

zraziki:
  • 0,40dag. mięsa mielonego
  • przyprawy:sól,pieprz,majeranek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
sos:
  • 1 mał kwaśna lub słodka (12%) śmietana
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 1-2 łyżek mąki pszennej
WYKONANIE:
  • mięso doprawiamy, formujemy okrągłe zraziki i gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy chrzan, gotujemy jeszcze chwilę,
  • doprawiamy sos solą i pieprzem, zaprawiamy śmietaną z dodatkiem mąki,
  • gotujemy makaron i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz