Wieprzowo-jaglane klopsiki duszone w młodej kapuście


Wieprzowo-jaglane klopsiki duszone w młodej kapuście

Szybkie i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi pulpecikami wieprzowymi z dodatkiem kaszy jaglanej. Bardzo smaczny obiad. Kasza jaglana nadaje mięsnym kuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam!

 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego

100g kaszy jaglanej

1 jajko

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

1 mała młoda kapusta

1 cebula

1 marchewka

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

pół szklanki bulionu lub rosołu

pół pęczka koperku

 

 

 

*** Kapustę kroimy w kosteczkę ***

*** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku ***

*** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy startą marchew i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Następnie dokładamy posiekaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut ***

*** Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut ***

*** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy delikatnie i chwilę odparowujemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Wieprzowo-jaglane klopsiki duszone w młodej kapuście