Murzynek z jogurtem i malinami

Smakuje jak ciasto czekoladowe z serem. Jedna porcja to stanowczo za mało. Polecam to ciasto jest pyszne.

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka + 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 8 łyżek wody
  • 120 g malin świeżych
  • 20 g kakao
  • cukier puder do posypania

Masło, 8 łyżek wody,kakao oraz 1 szklankę cukru zagotować.Wystudzić.

4 białka ubić, żółtka dodać do przestudzonej masy kakaowej. Dodać 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej oraz proszek do pieczenia. Na koniec dołożyć ubitą pianę z jajek delikatnie wymieszać łyżką.

Jogurt zmiksować z budyniem,jajkami, 1 łyżką mąki pszennej,1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami cukru.

Do formy kwadratowej 25/25 lub tortownicy 23 cm wlać połowę ciasta kakaowego, następnie wylać masę jogurtową, posypać malinami, przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec  60 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *