Pulpety z indyka z brokułem
Obiad

Pulpety z indyka z brokułem

Kuchnia : Polska | Porcje : 7 dużych sztuk

Pulpety z indyka z brokułem w środku, a dodatkowo – jeśli chcecie wzbogacone jeszcze delikatnym sosem brokułowym – to propozycja na dość lekki i pyszny obiad. Takie pulpeciki z indyka z nadzieniem z brokuła super prezentują się na talerzu i na pewno przypadną do gustu również małym niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem.


Pulpety z indyka z brokułem – Składniki:

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula dymka – ok. 40 g
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 brokuł
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna (do obtaczania pulpetów)
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
  • ok. 500-600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) do gotowania pulpetów (ewentualnie zwykła, osolona woda)

Składniki na sos brokułowy do pulpetów:

  • ugotowane wcześniej brokuły (te, które nie zostały wykorzystane do nadziania pulpetów)
  • wywar z gotowania pulpetów – ok. 400 ml
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

pulpety z brokułem

Przepis na pulpety z indyka i brokuła:

  1. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę, a następnie wrzucić do niej różyczki brokuła i gotować je przez ok. 2-3 minuty (na półtwardo). Kolejno odcedzić je na durszlaku i od razu włożyć do zimnej wody,  by przerwać proces gotowania – dzięki temu brokuły pozostaną jędrne i zachowają piękny zielony kolor.
  2. Cebulę dymkę umyć, osuszyć, posiekać w drobną kosteczkę. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju rzepakowego i zeszklić na niej delikatnie cebulkę (do czasu aż zmięknie, ale jeszcze się nie zarumieni).
  3. Do większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Podzielić mięso na 8 części, każdą część spłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć różyczkę brokuła, a następnie zlepić całość, formując pulpety. Następnie każdy klopsik obtoczyć w mące.
  4. Zagotować bulion i wrzucać do niego partami pulpety (u mnie 2 razy po 4 pulpety) i gotować je przez ok. 15 minut.
  5. Opcjonalnie z pozostałych brokułów i wywaru, w którym gotowały się pulpety można przygotować sos brokułowy. W tym celu należy odmierzyć 400 ml bulionu i wrzucić do niego różyczki brokuła, które nam pozostały i gotować do czasu aż będą miękkie. Następnie (najlepiej za pomocą blendera ręcznego) zmiksować całość na jednolitą masę. Dodać śmietankę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można zagęścić sos mąką. W tym celu należy 1 łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody (wymieszać dokładnie, by nie było grudek), a następnie dodać to do sosu, wymieszać i zagotować.
  6. Gotowe pulpety można podawać z wyżej przygotowanym sosem i np. ziemniakami z wody lub ryżem. Smacznego!

pulpety z indyka w sosie brokułowym
pulpety z brokułem w sosie brokułowym

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here