Pulpety z indyka z brokułem w środku, a dodatkowo – jeśli chcecie wzbogacone jeszcze delikatnym sosem brokułowym – to propozycja na dość lekki i pyszny obiad. Takie pulpeciki z indyka z nadzieniem z brokuła super prezentują się na talerzu i na pewno przypadną do gustu również małym niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem.
Pulpety z indyka z brokułem – Składniki:
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebula dymka – ok. 40 g
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 brokuł
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna (do obtaczania pulpetów)
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
- ok. 500-600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) do gotowania pulpetów (ewentualnie zwykła, osolona woda)
Składniki na sos brokułowy do pulpetów:
- ugotowane wcześniej brokuły (te, które nie zostały wykorzystane do nadziania pulpetów)
- wywar z gotowania pulpetów – ok. 400 ml
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Przepis na pulpety z indyka i brokuła:
- Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę, a następnie wrzucić do niej różyczki brokuła i gotować je przez ok. 2-3 minuty (na półtwardo). Kolejno odcedzić je na durszlaku i od razu włożyć do zimnej wody, by przerwać proces gotowania – dzięki temu brokuły pozostaną jędrne i zachowają piękny zielony kolor.
- Cebulę dymkę umyć, osuszyć, posiekać w drobną kosteczkę. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju rzepakowego i zeszklić na niej delikatnie cebulkę (do czasu aż zmięknie, ale jeszcze się nie zarumieni).
- Do większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Podzielić mięso na 8 części, każdą część spłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć różyczkę brokuła, a następnie zlepić całość, formując pulpety. Następnie każdy klopsik obtoczyć w mące.
- Zagotować bulion i wrzucać do niego partami pulpety (u mnie 2 razy po 4 pulpety) i gotować je przez ok. 15 minut.
- Opcjonalnie z pozostałych brokułów i wywaru, w którym gotowały się pulpety można przygotować sos brokułowy. W tym celu należy odmierzyć 400 ml bulionu i wrzucić do niego różyczki brokuła, które nam pozostały i gotować do czasu aż będą miękkie. Następnie (najlepiej za pomocą blendera ręcznego) zmiksować całość na jednolitą masę. Dodać śmietankę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można zagęścić sos mąką. W tym celu należy 1 łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody (wymieszać dokładnie, by nie było grudek), a następnie dodać to do sosu, wymieszać i zagotować.
- Gotowe pulpety można podawać z wyżej przygotowanym sosem i np. ziemniakami z wody lub ryżem. Smacznego!